Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.1.2024 15:44
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr. sc. Josip Brkić sastao se sa ambasadorom Republike Poljske Andrzejom Jasionowskim

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić primio je 25. januara 2024. godine u nastupnu posjetu ambasadora Republike Poljske u BiH Andrzeja Jasionowskog.

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi između BiH i Republike Poljske dobri i prijateljski te da postoji prostor za daljnje unapređenje saradnje.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je zahvalnost na kontinuiranoj podršci i pomoći koju Republika Poljska pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. Naglasio je važnost provedbe reformskih prioriteta u našoj zemlji te se osvrnuo na proces proširenja EU i globalne izazove uslijed ruske agresije na Ukrajinu.

Ambasador Jasionowski istaknuo je da njegova zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao i njen evropski put te u tom smislu naglasio da je Poljska spremna ponuditi iskustvo i pomoć našoj zemlji u procesu evropskih integracija.

Sagovornici su ocijenili važnost provedbe reformi u našoj zemlji u narednih šest tjedana kako bi BiH u martu otvorila pregovore za članstvo u EU.

Tokom susreta je bilo riječi i o intenziviranju bilateralnih posjeta na visokom nivou te značaju kontinuiranog održavanja bilateralnih konsultacija između ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja.

Na kraju sastanka zamjenik ministra Brkić poželio je uspješan diplomatski mandat ambasadoru Poljske u BiH.