Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.1.2024 15:54
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić susreo se s otpravnikom poslova Ambasade Kraljevine Belgije u BiH Benjaminom Sturtewagenom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić susreo se 24.januara 2024. godine s otpravnikom poslova Ambasade Kraljevine Belgije u Bosni i Hercegovini Benjaminom Sturtewagenom.

Zamjenik Brkić izrazio je zadovoljstvo odlukom o ponovnom otvaranju Ambasade Kraljevine Belgije u Bosni i Hercegovini. Čestitao je Belgiji i zaželio uspjeh u periodu predsjedavanja  Vijećem Europske Unije. Naglasio je kako je ova diplomatska odluka Kraljevine Belgije od posebnog značaja sada kada ona predsjedava  Vijećem Europske unije, a Bosna i Hercegovina ulaže napore da ispuni uslove  za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Sagovornici su se složili  kako su obje zemlje multikulturalne zajednice te da se funkcionisanje takvih društava mora zasnivati na visokoj toleranciji, razgovarali su o izbornim zakonima i šemama koje se primjenjuju u praksi u Kraljevini Belgiji s obzirom na njeno unutrašnje uređenje, izvršnu i zakonodavnu vlast.

Zamjenik Brkić  upoznao je sagovornika o radu Komisije za saradnju s NATO-om, nadolazećoj posjeti Sjevernoatlantskog vijeća kao i održavanju NATO partnerskog simpozija u Bosni i Hercegovini.

Benjamin Sturtewagen istakao je da će Kraljevina Belgija svakako nastaviti podržavati tranzicijski put Bosne i Hercegovine kroz podršku  i asistenciju.