Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.12.2023 22:38
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić učestvovao na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5)

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao je 18. decembra 2023. godine na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) u Skoplju.
Na sastanku se razgovaralo o postignućima i budućnosti Američko-jadranske povelje te aktuelnoj situaciji na zapadnom Balkanu, u kontekstu sigurnosnih izazova s kojima se svijet suočava u posljednje vrijeme. U okviru sastanka održane su dvije sesije pod nazivom “Perspektive regije u svijetu sukoba” i “20 godina A5: Put naprijed u novu deceniju i dalje”.

Zamjenik Brkić naglasio je tokom prve sesije “Perspektive regije u svijetu sukoba” da je regija zapadnog Balkana postigla značajan napredak u protekle dvije decenije, unatoč vrlo sumornoj poratnoj stvarnosti. Potom je dodao da su u tom razdoblju Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija postale članice NATO-a, a Bosna i Hercegovina vjerodostojan NATO partner, koji doprinosi miru i sigurnosti. U tom kontekstu istaknuo je da je BiH već ranije zacrtala korake i tempo na NATO putu te ga strukturirala kroz Programe reformi, kao okvir saradnje s NATO-om. Kada je riječ o evropskom putu, naveo je da je Bosna i Hercegovina zemlja kandidat za članstvo u EU te da postoji jasna spremnost za daljnji rad i ispunjavanje uslova za što skorije otvaranje pristupnih pregovora. Posebno se osvrnuo na ključnu podršku EU partnera i napredak koji je naša zemlja napravila. Ponovio je da za regiju nema alternative, osim ulaska u EU, kako bi se očuvali mir, stabilnost i prosperitet zemalja jugoistočne Evrope. Ocijenio je da proces pristupanja regije EU treba ubrzati, ne ostavljajući prostora drugim igračima da ga popune. Izrazio je nadu da će se i na sastanku u Skoplju potvrditi volja i spremnost regije zapadnog Balkana za daljnju saradnju i reafirmaciju partnerstva, u duhu poštovanja, dobrosusjedskih odnosa i zajedničkih interesa.

Obraćajući se tokom druge sesije, povodom dvadesete godišnjice inicijative A5, zamjenik Brkić naglasio je značaj koji Bosna i Hercegovina pridaje Američko-jadranskoj povelji te dodao kako je Povelja učinkovit mehanizam regionalne integracije i saradnje u mnogim pitanjima ali i alat za sigurnosnu i odbrambenu saradnju. Ponovio je da regija zapadnog Balkana nema alternativu saradnji, dijalogu, međusobnom razumijevanju i evropskoj perspektivi. Ocijenio je da novi strateški koncept “A5 u sljedećoj deceniji”, koji je predložilo aktuelno predsjedavanje Sjeverne Makedonije, odražava novu geopolitičku stvarnost regije, s obzirom na to da je rat u Ukrajini stvorio potrebu za prilagodbom, povećanjem i intenziviranjem saradnje na regionalnom nivou. Na kraju obraćanja zamjenik Brkić je u ime BiH izrazio zahvalnost Republici Sjevernoj Makedoniji na velikom poslu obavljenom tokom ovogodišnjeg predsjedavanja A5, te poželio uspješno predsjedavanje Republici Albaniji.

U inicijativi A5 su, osim Bosne i Hercegovine, članice i Sjeverna Makedonija, Albanija, Hrvatska, Crna Gora i SAD, dok Kosovo*, Slovenija i Srbija imaju status zemalja promatrača.


* Ovaj naziv ne prejudicira status, te je u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.