Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.10.2023 15:44
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić učestvovao na Regionalnoj konferenciji o ICPD30 - stanovništvo i razvoj u Ženevi

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao je 19. oktobra 2023. godine u Ženevi na Regionalnoj konferenciji o ICPD30 - stanovništvo i razvoj: Osiguravanje prava i izbora, koju su organizovali Ekonomska komisija Ujedinjenih naroda za Evropu (UNECE) i Regionalni ured Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju (UNFPA EECA).  

Zamjenik ministra Brkić u svom obraćanju na plenarnoj sjednici na visokom nivou istaknuo je važnost razgovora koji doprinose poboljšanju zajedničkog razumijevanja i jačanju saradnje, solidarnosti, otpornosti i zajedništva. Istaknuo je da je u proteklih 20 godina Bosna i Hercegovina poboljšala ukupni životni standard, stavljajući u fokus kvalitet života, jednakost, dostojanstvo i zdravlje svojih građana. Poručio je da je naša zemlja i dalje opredijeljena za transformaciju i modernizaciju cjelokupnog društva, u skladu s Agendom 2030. Upozorio je da promjene u strukturi stanovništva koje idu prema sve manjem broju mladih, teže zapošljivih osoba, predstavljaju ogromne izazove za penzioni, zdravstveni i obrazovni sistem, kao i za tržište rada u mnogim zemljama, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Zamjenik Brkić osvrnuo se i na ravnopravnost žena u našoj zemlji te istaknuo da je u toku proces usvajanja četvrtog Gender akcionog plana za 2023.-2027. Napomenuo je da se Bosna i Hercegovina osobito zalaže za zabranu svih oblika diskriminacije žena te da je usmjerena na pružanje jednakog i univerzalnog pristupa pristupačnim i kvalitetnim zdravstvenim uslugama, promicanju i zaštiti prava žena i djevojčica na obrazovanje kao i integraciju rodne perspektive u politike i programe klimatskih promjena, okoliša i smanjenja rizika od katastrofa.

Govoreći o energetskoj sigurnosti i klimatskim promjenama, Brkić je naglasio da je BiH usvojila Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama i niskoemisionog razvoja za razdoblje 2020. – 2030. te da je predala Nacionalni plan prilagodbe klimatskim promjenama Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC).

Na marginama Regionalne konferencije o ICPD30 - stanovništvo i razvoj zamjenik Brkić se sastao sa zamjenicom izvršnog direktora za program Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) Diene Keita. Na sastanku se razgovaralo o jačanju saradnje, provedbi Ciljeva održivog razvoja te nedavno održanom Samitu o održivom razvoju u New Yorku.