Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.10.2023 15:30
Ministar Konaković susreo se sa guvernerom Generalne agencije za namjensku industriju Kralјevine Saudijske Arabije Ahmadom Al-Ohalijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se 19.oktobra 2023. godine sa guvernerom Generalne agencije za namjensku industriju Kralјevine Saudijske Arabije Ahmadom Al-Ohalijem.

 

Sagovornici su izrazili zadovolјstvo intenziviranjem dinamike odnosa između Bosne i Hercegovine i Kralјevine Saudijske Arabije i tendencijom učvršćivanja veza dvije države  i njihovih institucija.

 

Ministar Konaković je naglasio da je Kralјevina Saudijska Arabija jedan od najvažnijih izvoznih partnera Bosne i Hercegovine kada je u pitanju namjenska industrija, ali i da značajnu ulogu ima kao zemlјa sa kojom razvijamo intenzivne odnose u oblasti turizma. Također je istakao da u Bosni i Hercegovini ima prostora i kapaciteta za unaprjeđenje saradnje, da Bosna i Hercegovina ima znanje i eksperte, tehnologija može biti i bolјa, ali da se planira raditi na pobolјšanju i tog segmenta.

 

Guverner Generalne agencije za namjensku industriju Kralјevine Saudijske Arabije Ahmad Al-Ohali naglasio je da Agencija ima komisiju sa timom eksperata koji rade na unaprjeđenju tehnologija proizvodnje i da je taj tim spreman raditi sa bh. stranom.

 

Sagovornici su se složili da je potrebno nastaviti rad na unaprjeđenju saradnje na ekonomskom i vanjskotrgovinskom planu.