Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.10.2023 20:43
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na Forumu civilnog društva “Tirana Civil Society and Think Tank Forum”

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić učestvovao je u subotu, 14. oktobra 2023. godine u Tirani na Forumu civilnog društva pod nazivom “Tirana Civil Society and Think Tank Forum“, koji je u organizaciji Fondacije Otvoreno društvo – Zapadni Balkan održan u Tirani 14. i 15. oktobra 2023. godine.

Zamjenik ministra Brkić govorio je na panel raspravi pod nazivom „Rušenje prepreka regionalnoj sigurnosnoj saradnji: Kako riješiti probleme povjerenja među sigurnosnim institucijama na Zapadnom Balkanu.“

U svom obraćanju Brkić je istakao kako zemlje Zapadnog Balkana imaju uspostavljenu stratešku, operativnu i druge oblike saradnje, kako sa EU tako i međusobno, te da je pojačana saradnja u sigurnosnom sektoru zemalja Zapadnog Balkana određena općim ciljevima EU u okviru kriterija EU o dobrosusjedskim odnosima, ali i spremnošću regiona da odgovori na sigurnosne izazove. Naglasio je da zemlje regiona trebaju svoje partnere iz EU koji će im pomoći u daljnjoj izgradnji i nadogradnji njihovih kapaciteta za suprotstavljanje sigurnosnim prijetnjama i izazovima.

Zamjenik Brkić je nadalje istakao kako je efikasna, odbrambena, sigurnosna i vojna saradnja zemalja Zapadnog Balkana utjelovljena kroz regionalnu saradnju u okviru Američko-jadranske povelje (A5), a Bosna i Hercegovina će i dalje predano raditi na tome da doprinese zajedničkim ciljevima – unaprijediti saradnju u okviru A5 i snažnije promovirati viziju mirne jugoistočne Europe potpuno integrirane u EU. Uz konstataciju da je region postigao značajan napredak u posljednje dvije decenije saradnjom u različitim oblastima, dodao je da zemlje Zapadnog Balkana mogu poslužiti kao dobar primjer kako se dijalogom može ostvariti saradnja i međusobno povjerenje, te kako se može očuvati regionalna sigurnost koja je neizostavan element na putu europskih integracija. Kazao je da svaka od zemalja Zapadnog Balkana, u cilju poboljšanja ukupne sigurnosti, odbrane, otpornosti kao i drugih oblika saradnje, treba raditi na transformaciji i reformama kako bi osigurala siguran, miran i prosperitetan region, što zahtijeva strateško partnerstvo i zajednički interes za jačanjem i njegovanjem međusobnih bilateralnih i multilateralnih odnosa.

Forum Civilnog društva je koncipiran oko sedam tematskih radnih grupa na kojima se raspravlja o ključnim temama koje obuhvaćaju energiju, pristup jedinstvenom evropskom tržištu, digitalizaciju i povezanost, klimu i zeleni program, mobilnost i migracije, sigurnost i geopolitiku te politiku proširenja. Forum predstavlja ključnu platformu za konstruktivan dijalog i saradnju usmjerenu na unaprjeđenje interesa Zapadnog Balkana i poticanje pozitivnih kretanja u regiji.