Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.10.2023 15:59
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosnim izazovima NATO-a

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 11. oktobra 2023. godine na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosnim izazovima NATO-a, koju su u Sarajevu organizovali Atlantska inicijativa i Ambasada Kraljevine Norveške.

Na konferenciji se razgovaralo o posljedicama ruske invazije i agresije na Ukrajinu, te njihove refleksije na Evropu i Zapadni Balkan.

Zamjenik Brkić učestvovao je na panelu “NATO u oblasti novih geopolitičkih realnosti”. U svom obraćanju zamjenik je ocijenio da nakon ruske agresije na Ukrajinu svijet više ne izgleda isto. Naglasio je da se Evropa i veći dio svijeta suočavaju s novim sigurnosnim i geopolitičkim izazovima. Istaknuo je odlučujućim da je nakon ruske agresije na Ukrajinu, pokazano jedinstvo i spremnost ključnih geopolitičkih učesnika u osudi nasilnog djelovanja, razaranja i ljudske katastrofe.

Tokom izlaganja osvrnuo se na Samit NATO-a održan u Vilniusu u julu ove godine, na kojem je strateški ocrtan budući smjer djelovanja NATO-a, u kontekstu velike prijetnje transatlantskom miru i sigurnosti. Kad je riječ o odnosu BiH i Sjevernoatlantskog saveza podsjetio je na članak 76. saopćenja sa Samita u Vilniusu u kojem je navedeno da NATO snažno podupire suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine, u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima te nastavlja podupirati reformske napore u našoj zemlji.

Napomenuo je da NATO nastavlja podupirati reformske napore kroz novodogovoreni paket za izgradnju obrambenih kapaciteta, NATO stožer u Sarajevu i širok raspon alata za sigurnost i partnerstvo, te kroz Program reformi zemlje s NATO-om; te da NATO potiče Bosnu i Hercegovinu da iskoristi potporu NATO-a i intenzivira napore za postizanje napretka u reformama u ključnim područjima, uključujući prijeko potrebne političke, izborne reforme, reforme vladavine prava, ekonomske i odbrambene reforme, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu u NATO-u.

Izvijestio je i da će Bosna i Hercegovina biti zemlja domaćin Partnerskog simpozija 2024. koji ima globalni karakter i na kojem saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije mogu razgovarati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima s kojima se naša društva suočavaju.