Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.10.2023 15:29
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na seminaru o evropskim integracijskim procesima u Dubrovniku

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 10. oktobra 2023. godine na 25. zajedničkom seminaru o evropskim integracijskim procesima „Evropska diplomatija pred sigurnosnim izazovima“ koji se održava od 9. do 12. oktobra 2023. godine u Centru za napredne akademske studije (CAAS) u Dubrovniku.

Zamjenik Brkić, kao govornik, učestvovao je u okviru seminara na okruglom stolu pod nazivom „ Perspektive za EU-36, dvadeset godina nakon Soluna.“

U svome obraćanju, zamjenik Brkić je istakao kako je solunsko obećanje od prije dvadeset godina od velike važnosti za evropsku perspektivu regiona. Međutim, dodao je, zbog činjenice da je politika proširenja u jednom trenutku bila zaustavljena, postignut je ograničeni napredak u integraciji Zapadnog Balkana u EU. Naglasio je da je zajednički interes Evropske unije i Zapadnog Balkana napredovanje prema članstvu u EU, jer to doprinosi sigurnijoj i prosperitetnijoj Evropi, te da je stoga potrebno obostrano isticati strateški položaj regiona, kao što je to bio slučaj sa integracijom nekih drugih zemalja.

Zamjenik Brkić je govorio i o važnosti regionalne saradnje i njegovanja dobrosusjedskih odnosa u kontekstu proširenja i procesa stabilizacije i pridruživanja. Kazao je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za aktivno učešće u regionalnim inicijativama i njegovanje konstruktivnog dijaloga sa našim susjedima u cilju promocije stabilnosti, ekonomskog rasta i međusobnog razumijevanja u regionu, posebno kroz Berlinski proces. Istakao je kako nam učešće u Berlinskom procesu i drugim regionalnim inicijativama omogućava jačanje kapaciteta za ispunjavanje kriterija i standarda za pristupanje EU.

Brkić je nadalje ocijenio da dobivanje statusa zemlje kandidata ima dalekosežne implikacije na stabilnost Bosne i Hercegovine, ali i regiona Zapadnog Balkana, a to dolazi nakon dvije decenije procesa EU integracija Bosne i Hercegovine i povezanih reformi.

Smatra da bi pozitivna odluka Vijeća EU o otvaranju pristupnih pregovora označila značajnu prekretnicu na našem putu ka članstvu u EU te ojačala našu predanost miru, stabilnosti i prosperitetu ne samo unutar naših granica, već i na cijelom Zapadnom Balkanu. “Čvrsto vjerujemo da politika proširenja daje transformativnu snagu koja može pozitivno uticati na naše društvo, ekonomiju i strukture upravljanja”, kazao je između ostalog zamjenik Brkić.