Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.10.2023 17:11
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa ambasadorom Rumunije u BiH Antonom Pacuretuom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 9. oktobra 2023. godine sa ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini Antonom Pacuretuom.

Tema sastanka je bila posjeta ministrice vanjskih poslova Rumunije Luminițe Odobescu  Bosni i Hercegovini, koja bi trebala biti realizirana u prvoj sedmici novembra mjeseca, ali će tačan datum posjete biti naknadno određen.

Ambasador Pacuretu je istakao da se tokom posjete Bosni i Hercegovini ministrica Odobescu, osim sa ministrom Konakovićem, planira sastati i sa članovima  Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te, s tim u vezi, zamolio za pomoć Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u organiziranju tih susreta.

Sagovornici su tokom susreta razmijenili mišljenja o mogućnosti potpisivanja dva protokola tokom posjete rumunske ministrice vanjskih poslova, i to Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije o sukcesiji bilateralnih ugovora zaključenih između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Rumunije, kao i Protokola o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Ministar Konaković je izrazio zadovoljstvo planiranom posjetom ministrice Odobescu i izrazio podršku potpisivanju protokola između BiH i Rumunije, naročito Protokola o saradnji u oblasti evropskih integracija, s obzirom na korisna iskustva kroz koja je Rumunija prošla na svom putu pridruživanja EU.

Na sastanku je razgovarano i o kandidaturama Bosne i Hercegovine i Rumunije u međunarodnim i regionalnim organizacijama.