Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.10.2023 16:01
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao je u Tbilisiju na 2. zajedničkom radnom sastanku visokih zvaničnika Zapadnog Balkana i Gruzije

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić, na poziv zamjenika ministra vanjskih poslova Gruzije Teimuraza Janjalie, učestvovao je 3. oktobra 2023. godine u Tbilisiju na 2. zajedničkom radnom sastanku  visokih zvaničnika zemalja Zapadnog Balkana i Gruzije, povodom drugog kruga zajedničkih konsultacija s ciljem podizanja nivoa saradnje o integraciji u EU.

Zamjenik ministra Brkić je tokom svog obraćanja istakao da je Bosna i Hercegovina čvrsto opredijeljena za nastavak ispunjavanja uslova na putu ka članstvu u EU, te da je dodjela kandidatskog statusa našoj zemlji značajan iskorak koji daje novu dimenziju odnosima BiH i EU, kao i motiv za maksimalnu angažiranost institucija Bosne i Hercegovine nadležnih za pitanja evropskih integracija. Osvrnuo se i na Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji ima za cilj da podstakne dugoročni ekonomski oporavak regiona, potom Evropski zeleni plan, te je govorio o važnosti koju Bosna i Hercegovina pridaje dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

Zamjenik Brkić je izrazio nadu da će EU prepoznati napredak koji je naša zemlja postigla i što prije donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora, a najkasnije do kraja 2023. godine. “Proširenje EU na zemlje regiona je ključno za očuvanje stabilnosti i prosperiteta, kao i jačanje demokratije i vladavine prava, kako u regionu tako i u cijeloj EU“, kazao je zamjenik Brkić.

Zamjenik Brkić je tokom boravka u Tbilisiju održao predavanje gruzijskim studentima na Informacijskom centru za NATO i EU na temu "Put Zapadnog Balkana prema članstvu u EU, izazovi i očekivanja zemalja na tom putu.”

Brkić je tom prilikom govorio o značaju samita u Solunu održanog 2003. godine, kada je Evropska unija dala obećanje regionu Zapadnog Balkana o pristupanju što je, nakon rata u Bosni i Hercegovini 1990-tih, odigralo ključnu ulogu u integraciji našeg društva i fokusiranju na proces integracija. Pored evidentnog napretka koji je BiH postigla u posljednje dvije decenije provodeći značajne zakonodavne i institucionalne reforme, posebno u oblastima vladavine prava i reforme pravosuđa, zamjenik je ukazao i na brojne izazove koje donosi stagnacija politike proširenja EU u određenom trenutku našeg puta prema EU. Stoga je napomenuo važnost ispunjenja “solunskog obećanja” kao ključnog za postizanje trajnog mira, harmonizaciju regionalnih standarda i podsticanje saradnje na cijelom Zapadnom Balkanu. Zamjenik Brkić je naglasio da je ulazak u EU ključan za budućnost Bosne i Hercegovine, jer je to put koji obećava prosperitet, stabilnost i dublju integraciju, od čega korist ima ne samo Bosna i Hercegovina, već i širi region.