Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.9.2023 15:55
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore u SAD-u

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 26. septembra 2023. godine u Vašingtonu, tokom radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore Ismailom Ćidićem, Jasminom Ćeskom i Almasom Šehićem.

 

Ministar Konaković je tom prilikom iskazao zadovoljstvo što vidi mlade ljude porijeklom iz Bosne i Hercegovine obrazovane, na značajnim pozicijama te uspješne privrednike i kao takve cijenjene i prepoznate osobe u SAD-u. Posebno je naglasio važnost njihovog interesovanja za BiH i osjećaj koji imaju za domovinu. Upoznao je sagovornike sa novim pristupom u odnosu sa dijasporom od kako je imenovan za ministra vanjskih poslova BiH.  Dodao je da je tokom zvaničnih susreta u inostranstvu uveo praksu da se sastane sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore, koja ulaže velike napore u promociju naše države diljem svijeta.

 

Na sastanku je istaknut značaj bosanskohercegovačke dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama koja je brojna, ali na neki način zapostavljena, osim u vrijeme predizbornih kampanja. Predstavnici dijaspore su naglasili da nove generacije Bosanaca i Hercegovaca žele pomoći svojoj državi. Predložili su, tokom razgovora sa ministrom Konakovićem, više susreta i bolju komunikaciju sa predstavnicima vlasti u BiH, kao i institucionalnu podršku u organiziranju dijaspore u SAD-u. Dogovorena je i posjeta šire delegacije iz BiH najbrojnijim bosanskohercegovačkim zajednicama u SAD-u iduće godine.

 

Ćidić, Ćesko i Šehić su mladi uspješni ljudi, bh porijekla, koji žive i rade u SAD-u. Ismail Ćidić je stručnjak za odnose s medijima. Zaposlen je u tvrtki Kivvit u Vašingtonu, koja se bavi komunikacijama i kreativnim zastupanjem. Jasmin Ćesko je programski specijalist koji radi u Saveznoj agenciji za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) već 8 godina, dok je Almas Šehić vlasnik IT softverske kompanije “Mismo Dynamics” i inicijator ideje približavanja digitalnog nomadizma našoj zemlji.