Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.9.2023 13:14
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na sastanku Stalnog vijeća OSCE-a i Generalnoj konferenciji IAEA



Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 26. septembra 2023. godine u Beču na sastanku Stalnog savjeta OSCE-a (Organizacija za europsku bezbjednost i saradnju) a potom i na 67. redovnom zasjedanju Generalne konferencije IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju).

 

U svom obraćanju Stalnom vijeću zamjenik Brkić istakao je važnost kontinuirane saradnje između institucija OSCE-a i zemalja članica u cilju ulaganja maksimalnih napora u osiguranje stabilnosti, sigurnosti i mira kroz razmjenu informacija na institucionalnoj razini. Uprkos svim izazovima na području Europe, a posebno događanjima na istoku, treba se raditi na jačanju zajedničke sigurnosne arhitekture svih zemalja članica OSCE-a kako bi odgovorili na sve prijetnje koje se potencijalno mogu pojaviti. Pozvao je sve da ostanu privrženi ovoj Organizaciji i krenu sa pronalaženjem diplomatskih rješenja  promovisanjem dijaloga i sprječavanjem eskalacije sukoba. Zamjenik Brkić pozvao je na usvajanje jedinstvenog proračuna, imenovanje predsjedavajućeg za 2024. godinu, izbor zvaničnika za četiri najviša položaja u OSCE-u te osiguranje nastavka efikasnog funkcionisanja OSCE-a.

 

Zamjenik Brkić u svom govoru na Generalnoj konferenciji IAEA naveo da BiH nastavlja ulagati značajne napore da bude vrijedna članica IAEA, da usvoji i provede najvažnije međunarodne ugovore , konvencije i sporazume koji se odnose na njene međunarodne obaveze vezane za zračenje i nuklearno oružje, te da svakako namjerava jačati pravni i regulatorni okvir koji se odnosi na nuklearnu i radijsku sigurnost u skladu sa svim međunarodnim standardima. Zamjenik Brkić izrazio je očekivanje da se pitanje zbrinjavanja nuklearnog otpada na lokalitetu Čerkezovac na Trgovskoj gori riješi u skladu sa  ESPOO konvencijom i u duhu dobrosusjedskih odnosa.