Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.9.2023 11:16
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa senatorom Murphyjem i kongresmenkom Wagner

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 26. septembra 2023. godine u Vašingtonu, tokom radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, u odvojenim susretima, sa senatorom Christopherom Murphyjem te potpredsjednicom Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma kongresmenkom Ann Wagner.

Na sastancima se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini, ruskoj agresiji na Ukrajinu i njenom uticaju na našu zemlju i regiju. Bilo je riječi i o optužnici protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji se tereti se za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH. Tom prilikom je ocijenjeno da su pozitivni pomaci i napori koje institucije BiH čine na evropskom putu, u proteklih devet mjeseci, ugroženi zbog poteza vlasti RS.

Senator Murphy i kongresmenka Wagner izrazili su zadovoljstvo novim zamahom u politici i diplomatiji aktuelnog Vijeća ministara BiH, s obzirom da je u SAD-u već dugo izostala kvalitetna uloga bh diplomatije. Naglasili su da ih stoga raduje posjeta ministra Konakovića i delegacije što je pokazatelj novog i ozbiljnijeg pristupa diplomatije naše zemlje.  

Sagovornici su najavili skoru posjetu BiH, te ponudili podršku i pomoć našoj zemlji na putu u EU. Kada je riječ o produženju mandata misije EUFOR Althea, ocijenili su da se samo zajedničkim naporima doprinosi stvaranju sigurnijeg i stabilnijeg ambijenta u BiH.

Tokom susreta se razgovaralo i o zajednicama Bosanaca i Hercegovaca koji žive u američkim državama. Naglašeno je da bi posjeta ministra tim zajednicama bila značajna u cilju jačanja veza između dijaspore i domovine Bosne i Hercegovine.

Kongresmenka Wagner i senator Murphy su dobri poznavatelji prilika u Bosni i Hercegovini. Wagner dolazi iz Republikanske stranke. U Predstavnički dom američkog Kongresa izabrana je prvi put 2013. godine. Bila je predlagač Zakona koji je usvojen u Predstavničkom domu, u kojem su navedeni najvažniji principi koje treba slijediti američka administracija u politici prema Bosni i Hercegovini.

Senator Murphy je snažan glas u Senatu koji se borio za otvaranje radnih mjesta, pristupačnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i vanjsku politiku okrenutu budućnosti. Inicijator je rezolucija o BiH u Senatu, a u posjeti našoj zemlji bio je prošle godine.