Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.9.2023 13:28
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa gruzijskim ministrom vanjskih poslova Iliom Darchiashvilom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 22. septembra 2023. godine sa ministrom vanjskih poslova Gruzije Iliom Darchiashvilom, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Na sastanku je bilo riječi o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Gruzije, aktuelnoj političkoj situaciji u obje zemlje, evropskoj perspektivi BiH i Gruzije i unapređenju saradnje.

Ministar Konaković je tom prilikom naglasio da Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije unutar njenih međunarodno priznatih granica. Kada je riječ o evropskom putu naše zemlje, istaknuo je potpunu i neupitnu opredijeljenost za postizanje punopravnog članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te naglasio da je kandidatski status Bosne i Hercegovine dao snažan poticaj provedbi reformskih procesa i ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a na dobrobit bosanskohercegovačkih građana. Ocijenio je da su danas jasno vidljive ubrzane reforme i napor koji BiH čini kako bi što se što prije pridružila evropskoj porodici. Istaknuo je da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo sa NATO-om, kao i da je svoje reformske aktivnosti definisala u sklopu Programa reformi za 2021. i 2022. godinu.

Ministar Darchiashvili je pozdravio je reformski put Bosne i Hercegovine u EU i NATO te iskazao spremnost Gruzije na značajniju saradnju s Bosnom i Hercegovinom na evropskom putu. Izrazio je zadovoljstvo dobrim odnosima dvije zemlje te naglasio važnost unapređenja ekonomske saradnje i trgovinske razmjene.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o značaju razmjene posjeta na visokom nivou, ugovornim odnosima i regionalnoj saradnji.