Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.9.2023 23:13
Ministar Konaković se sastao sa generalnim sekretarom OSCE Helgom Schmid

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 21. septembra 2023. godine, tokom boravka na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, sa generalnim sekretarom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Helgom Schmid.

Ministar Konaković je na početku razgovora pohvalio profesionalizam i naporan rad Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, unatoč izazovima sa kojima se posljednjih godina svijet suočava.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina početkom ove godine uspješno završila svoje predsjedavanje Forumom OSCE-a za sigurnosnu saradnju (FSC). Izrazio je žaljenje što su FSC i njegov rad trpili posljedice ruske agresije na Ukrajinu. Pozdravio je formiranje „Grupe prijatelja u vezi s pitanjem predsjedavanja OSCE-om 2024.“ te dodao kako ovo smatra konstruktivnim korakom prema pronalaženju rješenja ovog pitanja značajnim za djelovanje Organizacije. Poručio je da će Bosna i Hercegovina nastaviti s podrškom kada je riječ o važnosti i učinkovitosti OSCE-a u ovim izazovnim vremenima.

Generalni sekretar Schmid je izrazila nadu da će BiH nastaviti s provedbom neophodnih reformi u cilju boljeg života građana. Naglasila je da će na tom putu unapređenja demokratskih procesa naša zemlja imati podršku i pomoć OSCE-a.


Sagovornici su razmijenili mišljenja i o kadrovskim i finansijskim aspektima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju.