Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.8.2023 14:44
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković razgovarao sa njemačkim parlamentarnim državnim sekretarom Nielsom Annenom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 29. augusta 2023. godine sa parlamentarnim državnim sekretarom u Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke Nielsom Annenom na marginama Međunarodne konferencije Bledski strateški forum 2023.

Sagovornici su istakli važnost Berlinskog procesa, kao okvira saradnje koji je kompatibilan sa procesom evropskih integracija, te je naglašen značaj regionalne saradnje.

Ministar je informisao sagovornika o značajnom napretku koji je BiH učinila u posljednje vrijeme na ispunjavanju obaveza iz procesa evropskih integracija. Zahvalio se na dosadašnjoj pomoći i podršci Njemačke koju pruža BiH na EU putu, te izrazio nadu i očekivanje da će se ta podrška nastaviti i ubuduće, posebno tokom diskusija o proširenju koje se očekuju do kraja ove godine.

Državni sekretar Annen je ukazao na momentum u procesu proširenja i naglasio neophodnost da Bosna i Hercegovina iskoristi taj momentum kako bi napredovala na EU putu. Istakao je da je fokus njegove vlade također i na razvojnoj saradnji sa BiH. U tom smislu razgovarano je o narednim aktivnostima koje se odnose na Sporazum o tehničkoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Njemačke za period 2018-2020, pri čemu je ministar Konaković informisao da je proces kompletiranja delegacije BiH za naredne pregovore okončan, te da se u novembru može očekivati prva runda pregovora.

Državni sekretar je istakao veliki potencijal obnovljivih izvora energije u BiH, te iskazao spremnost svoje zemlje da pruži podršku našoj zemlji u procesu energetske tranzicije, što će biti važno i za stvaranje prilika za zaposlenje u Bosni i Hercegovini.