Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.8.2023 12:45
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković razgovarao sa francuskom državnom sekretarkom za evropska pitanja Laurence Boone

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 29. augusta 2023. godine sa državnom sekretarkom za evropska pitanja pri francuskom Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Laurence Boone, na marginama dvodnevne Međunarodne konferencije Bledski strateški forum 2023.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, reformskom procesu i putu Bosne i Hercegovine u EU.

Ministar Konaković je tom prilikom izrazio zahvalnost Vladi Francuske na podršci europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i regiona Zapadnog Balkana. Istakao je da je cilj i najveći prioritet naše vanjske politike punopravno članstvo u EU, te da dodjela kandidatskog statusa predstavlja historijski korak ka napretku naše zemlje.

Ministar je također izrazio zahvalnost Europskoj komisiji na odluci od 30. juna ove godine da izdvoji 303 miliona eura za finansiranje 8 ključnih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini, koji će pružiti vidljive efekte u više oblasti razvoja.

Tokom susreta, ministar Konaković je upoznao sagovornicu sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i nedavnim aktivnostima Vijeća ministara BiH na usvajanju reformskih zakona. Naglasio je čvrstu opredijeljenost BiH da provede suštinske reforme na europskom putu, kako bi se otvorio proces pregovora BiH sa EU. U tom je pogledu ključna kontinuirana i snažna politička podrška Europske unije. Podsjetio je na posvećenost BiH usklađivanju svoje vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, koja je od početka ove godine stopostotna.

Francuska državna sekretarka Boone je naglasila podršku Francuske procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana u EU. Smatra da je dodjeljivanjem statusa kandidata Bosni i Hercegovini stvorena važna prilika koju treba iskoristiti za provođenje reformi i prilagođavanje standardima EU. Boone je također tokom razgovora izrazila zabrinutost zbog određenih procesa u Republici Srpskoj i interesirala se o njihovom uticaju na daljnji napredak Bosne i Hercegovine u ispunjavanju obaveza iz procesa europskih integracija BiH.