Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.6.2023 14:04
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić susreo se sa predstavnicima Njemačke atlantske asocijacije (DAG)

Zamjenik ministra vanjskih poslova mr. sc. Josip Brkić susreo se 12. juna 2023. godine sa predstavnicima Njemačke atlantske asocijacije (DAG) u okviru njihove četverodnevne posjete Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora zamjenik Brkić istakao je zadovoljstvo inicijativom delegacije  DAG-a za posjetom Bosni i Hercegovini i njihovom željom da se što bolje i direktnije upoznaju sa situacijom u Bosni i Hercegovini. Partneri iz Europske unije, posebno kao što je Njemačka atlantska asocijacija, daju jasnu poruku da Bosna i Hercegovina ima istaknute međunarodne partnere koji će biti snažan zagovornik naše zemlje na putu euroatlantskih integracija.

Zamjenik Brkić upoznao je goste s aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, rezultatima i implementaciji Opštih izbora održanih u oktobru. Novi sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine formiran u rekordnom roku pokazao je stabilnost i funkcionalnost državne razine vlasti koja će biti nosilac ključnih političkih aktivnosti. Na sastanku se razgovaralo i o kandidtskom statusu koji je dao ogroman motiv u konačnom ispunjenju 14 ključnih prioriteta, posebno reformskih procesa koji će približiti europske norme i prakse u Bosni i Hercegovini. Zamjenik Brkić istakao je važnost kontinuiranih zajedničkih aktivnosti institucija Europske unije i Bosne i Hercegovine kako bi proces otvaranja pregovora započeo u doglednom vremenskom razdoblju.

Jedna od istaknutih tema razgovora bila je i NATO perspektiva Bosne i Hercegovine, dosadašnji mehanizmi saradnje i nastavak bliskog partnerstva. NATO partneri daju snažnu podršku institucijama Bosne i Hercegovine u izgradnji sigurnosne arhitekture, kako u regionalnim, tako i europskim okvirima.

Predstavnici Njemačke atlantske asocijacije istakli su zadovoljstvo posjetom Ministarstvu vanjskih poslova BiH te izrazili neupitnu podršku  institucijama Bosne i Hercegovine u jačanju zajedničke saradnje. Ulaganje zajedničkih napora da Bosna i Hercegovina bude snažna europska država u svim segmentima predstavlja zajednički interes domaćih i međunarodnih predstavnika.