Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.11.2022 16:57
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić prisustvovao je sastanku ministara vanjskih poslova država članica Centralnoevropske inicijative - CEI

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, mr.sc. Josip Brkić, prisustvovao je  07.novembra 2022. godine u Sofiji sastanku ministara vanjskih poslova država članica Centralnoevropske inicijative – CEI.

U svom obraćanju zamjenik Brkić zahvalio se Ministarstvu vanjskih poslova Republike Bugarske za saradnju i izvanredno predsjedavanje tokom ove godine, kao i na podršci koju je pružao Izvršni sekretarijat CEI-ja.
Pohvalio je rad i napore koje je Republika Bugarska uložila tokom predsjedavanja iskazujući posebnu pažnju evropskim vrijednostima te regionalnoj i sigurnosnoj saradnji posebno u ovako turbulentnom geopolitičkom vremenu. Naglasio je kako se poslije pandemije,  koja je sama po sebi bila izazovan test za čovječanstvo, dogodila nova prijetnja evropskom miru i stabilnosti u februaru 2022. godine napadom Rusije na Ukrajinu. Ta dramatična promjena uticala je na globalni poredak i sigurnost uključujući sigurnost u snabdjevanju  hranom i energentima, a sve dodatno opterećeno izbjegličkom krizom sa više od 7,7 miliona izbjeglica iz Ukrajine što je podstaklo nove valove solidarnosti i mobilizacije širom Evrope. 
Istakao je da rat u Ukrajini zabrinjava Bosnu i Hercegovinu. Napetost i ratna retorika utiču na stanje u zemlji te time značajno i na reformske procese i napredak. Naveo je da se zbog toga oslanjamo na predanost i podršku CEI-ja u promovisanju procesa evropskih integracija te da je regionalna saradnja ključna za prosperitet Regije srednje i istočne Evrope. Naglasio je da je potrebno jačati saradnju, zajedništvo i solidarnost te provoditi konkretne projekte doprinoseći konkurentnosti regije.

Zamjenik Brkić je naveo da Bosna i Hercegovina vjeruje u potencijal CEI-ja  na Zapadnom Balkanu i da korištenjem tog potencijala može naći energije , odlučnosti i volje da gradi bolju budućnost za svoje građane na putu do glavnih  vanjskopolitičkih  ciljeva - EU i NATO-a, te da je zajednička budućnost u okviru snažne evroatlantske zajednice.