Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.11.2022 13:54
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa njemačkim parlamentarcima Larsom Lindemannom i Marcusom Faberom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 03. novembra 2022. godine sa članovima Parlamenta Savezne Republike Njemačke Larsom Lindemannom i Marcusom Faberom.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i regiji, evropskim i euroatlantskim integracijama, reformskim procesima, s naglaskom na izborno zakonodavstvo, te sigurnosnim izazovima koji mogu ugroziti mir i opću stabilnost.

Zamjenik ministrice Brkić na početku razgovora je izrazio zahvalnost Saveznoj Republici Njemačkoj na njenoj posvećenosti regiji Zapadnog Balkana, kao i EU i NATO budućnosti Bosne i Hercegovine. Istaknuo je značaj održavanja današnjeg summita u Berlinu, u sklopu Berlinskog procesa, posvećenog unapređenju regionalne saradnje i daljoj izgradnji zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu, migracijama i energetskoj opskrbi. Ocijenio je da je proširenje EU najjače sredstvo koje omogućuje promociju i jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta ove regije. S obzirom na nove globalne izazove, naglasio je važnost kontinuiranog fokusa EU na Zapadni Balkan jer je evropska integracija regije više nego ikad važna za stabilnu i sigurnu evropsku budućnost. Podsjetio je na „Solunsku agendu”, započetu prije 19 godina, na kojoj je potvrđena evropska budućnost Zapadnog Balkana. Pozdravio je odluku Evropske komisije, kojom se za Bosnu i Hercegovinu preporučuje status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, istaknuvši da pred našom zemljom stoje obaveze pružanja punog doprinosa u procesu provedbe potrebnih reformi, kako bi u decembru ove godine BiH dobila kandidatski status. Ocijenio je da će dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini stvoriti pozitivan zamah u zemlji. U tom smislu, ponovio je da su dogovor i konsenzus relevantnih političkih aktera, uz puno poštivanje odrednica definisanih Daytonskim mirovnim sporazumom, od iznimnog značaja za budućnost BiH. Takođe, se osvrnuo na usvojeni zahtjev stranaka u njemačkom Bundestagu pod nazivom „Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti“, napomenuvši da isti nereflektira poznavanje političke situacije u Bosni i Hercegovini i ne prikazuje iskren pristup istom, te pozvao prisutne da prije predlaganja i izglasavanja odluka, posjete zemlju i kroz razgovor se upoznaju sa situacijom u Bosni i Hercegovini.

Osvrnuvši se na sigurnosnu situaciju, zamjenik Brkić je pozdravio odluku njemačkog Bundestaga od jula 2022. godine kojom je odobreno upućivanje 50 njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu, u sklopu misije EUFOR Althea, kojoj je Vijeće sigurnosti UN-a sinoć produljilo mandat. Ocijenio je da su saradnja Bosne i Hercegovine i NATO-a, kao i EU integracije, uz razvoj dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje, prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine s ciljem uključivanja BiH u moderne evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracije. Ponovio je da Bosna i Hercegovina treba što prije pristupiti euroatlantskim integracijama, jer je to najlakši način da se osigura stabilnost zemlje, uz podršku EU i NATO. Podsjetio je da je u vremenu globalnih sigurnosnih izazova i svjetskog poretka iznimno važno intenzivirati saradnju i dijalog.

Njemački parlamentarci Lindemann i Faber naglasili su da su odnosi Bosne i Hercegovine i SR Njemačke vrlo dobri i prijateljski. Ponovili su da će Njemačka nastaviti s potporom i pomoći BiH na njenom putu u EU i NATO te izrazili nadu da će BiH nakon formiranja vlasti nastaviti reformski proces, predanost i posvećenost euroatlantskim integracijama.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim sigurnosnim i energetskim izazovima, s kojima se Evropa susreće uslijed ruske agresije na Ukrajinu.