Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.10.2022 14:58
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na Mediteranskoj konferenciji OESS-a 2022 u Jordanu

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 24. oktobra 2022. godine na Mediteranskoj konferenciji OESS-a 2022 koja se, u okviru predsjedavanja Sjeverne Makedonije Grupom mediteranskih partnera za saradnju OESS-a, održava od 24. i 25. oktobra 2022. godine u glavnom gradu Jordana Ammanu.

Zamjenik ministrice Brkić učestvovao je na panelu pod nazivom: „Politički segment na visokom nivou: Unaprjeđenje sigurnosti i saradnje na Mediteranu: uloga mladih”.

U svom obraćanju, zamjenik Brkić je istakao kako OESS i Mediteransko partnerstvo predstavljaju jedinstvenu platformu za saradnju, a uloga mladih u unaprjeđenju sigurnosti i saradnje u Mediteranu od izuzetne je važnosti, naročito u suočavanju sa globalnim krizama  koje su ogroman izazov za OESS, njegove države članice, europsku i globalnu sigurnost i stabilnost. Napomenuo je kako je pandemija COVID-19 dodatno pogoršala socio-ekonomsku situaciju mladih, te da se mnogi od njih bore da pristupe osnovnim pravima na kvalitetno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje, dok se istovremeno suočavaju sa rodnom nejednakošću. U takvoj situaciji, smatra Brkić, OESS i mediteranski partneri bi trebali raditi zajedno kako bi olakšali ovaj dodatni teret koji se stavlja na omladinu. Naglasio je da je jedan od alata i OESS-ova inicijativa “Perspektive 20-30” koja ima za cilj integrisati glasove mladih u sigurnosne debate OESS-a kako bi se doprinijelo naporima za promovisanje mira i stabilnosti. “Inkluzivni razgovori između sadašnjih lidera i mladih žena i muškaraca, kao budućih lidera, ključan je u procesu oblikovanja naših društava u godinama koje dolaze”, istakao je zamjenik Brkić.

Zamjenik Brkić je naglasio da, bez sumnje, mladi ljudi imaju najveći potencijal da utiču i kreiraju pozitivne promjene. Oni mogu oblikovati novi put naprijed – put ka budućnosti uz sigurnost i saradnju. “Sigurnost nije i nikada nije bila izolirano pitanje. Raditi na sigurnosti znači raditi zajedno. A da bismo uspjeli, potrebni su nam svi – posebno oni iz sljedeće generacije”, kazao je Brkić.

Na kraju obraćanja, zamjenik Brkić je istakao kako su danas, imajući u vidu situaciju u regionu OESS-a ali i širom svijeta, multilateralizam, dijalog i saradnja potrebni više nego ikad. “Poštovanje vladavine prava, ljudskih prava i osnovnih sloboda je srž OESS-ovog koncepta sveobuhvatne sigurnosti. Samo kroz razgovor, samo kroz međusobno poštovanje, samo kroz davanje maksimuma da se ne samo čujemo, već i razumijemo – samo tada ćemo imati priliku za bolju, sigurniju budućnost – za nas i našu omladinu”, poručio je zamjenik Brkić.