Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.10.2022 16:46
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceom Geoanom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om mr.sc. Josip Brkić, sastao se 20. oktobra 2022. godine, u odvojenim sastancima, sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceom Geoanom i zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javierom Colominom u Bruxellesu.

Na sastancima zamjenik Brkić naglasio je da Bosna i Hercegovina i NATO dijele snažno partnerstvo i raduju se daljnjem poboljšanju i intenziviranju saradnje. Upoznao je sagovornike da su saradnja Bosne i Hercegovine i NATO-a, kao i integracije u EU, uz razvoj dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje, prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine usmjerene na uključivanje Bosne i Hercegovine u moderne europske, političke, ekonomske i sigurnosne integracije. Napomenuo je da BiH pozdravlja odluku NATO-a da razvije novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu pod nazivom „Prilagođena podrška Bosni i Hercegovini“ koji sadrži političke, odbrambene i sigurnosne elemente. Izrazio je nadu da će Vijeće sigurnosti UN-a u novembru 2022. godine potvrditi produženje mandata misije EUFOR Althea u BiH. Vjerujemo da je u vremenu globalnih sigurnosnih izazova i svjetskog poretka izuzetno važno intenzivirati saradnju i dijalog, dok smo u isto vrijeme itekako svjesni efekata prelijevanja sukoba na zemlju i regiju.

Sagovornike je upoznao i s radom Komisije za saradnju s NATO-om koje koordinira rad s nadležnim ministarstvima i agencijama na državnom nivou  kako bi se osigurao kontinuitet i koordinacija aktera čiji rad ima vitalnu ulogu u tekućim reformama navedenim u Programu reformi BiH. Također je naglasio da je "Program reformi 2022" Komisija jednoglasno usvojila, te su dokument uputili Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje.

Zamjenik generalnog saekretara NATO-a Geoana istakao je opredijeljenost NATO-a za nastavak podrške Bosni i Hercegovini, napomenuvši spremnost ulaganja velikih napora s obzirom na interes za stabilnim prilikama u Bosni i Hercegovini i regiji. Zamjenik Geoana pozdravio je preporuku Europske komisije za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH.