Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.10.2022 14:02
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa šefom Ureda za Centralnu i Južnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a Martinom McDowellom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 18. oktobra 2022. godine se sa šefom Ureda za Centralnu i Južnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Martinom McDowellom.

Na sastanku se razgovaralo o političkoj situaciji u BiH nakon Općih izbora, nužnosti hitnog formiranja vlasti na svim nivoima, reformskim procesima, s naglaskom na izborno zakonodavstvo, euroatlantskim integracijama, sigurnosnim izazovima te drugim aktuelnim pitanjima.

Zamjenik ministrice Brkić pozdravio je pojačan interes SAD za situaciju na Zapadnom Balkanu, a posebno u BiH. Istaknuo je da snažna podrška SAD ulasku Bosne i Hercegovine i država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju predstavlja jamstvo za mir i sigurnost u regiji. Izrazio je zahvalnost SAD-u na dosadašnjoj podršci i pomoći reformskim naporima BiH na putu ka euroatlantskim integracijama, vladavini prava, te medijaciji u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona. Kada je riječ o euroatlantskim integracijama, istaknuo je važnost evropske i NATO perspektive Bosne i Hercegovine za sigurnost i stabilnost cijele regije. Informisao je sagovornika o radu i aktivnostima Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu, kao i realizovanju Programa reformi 2022. Dodao je da se koordinacija nadležnih ministarstava i agencija na državnom nivou ostvaruje kroz Komisiju, kako bi se osigurao kontinuitet i koordinacija svih učesnika čije aktivnosti imaju ključnu ulogu u tekućim reformama navedenim u Programu reformi BiH. Naglasio je i da se „Informacija o aktivnostima provedenim u okviru Programa reformi“ dostavlja u NATO štab u Briselu, s kojim BiH ima odličnu saradnju i podršku.

Šef Ureda Mcdowell je naglasio da SAD ostaju posvećene pomoći i podršci BiH na putu u EU i NATO kao i provedbi ključnih reformi, od kojih žitelji naše zemlje trebaju imati korist i bolju egzistenciju. Naglasio je važnost nastavka međunarodnog vojnog prisustva u BiH, prvenstveno misije EUFOR ALTHEA, koja djeluje u okviru sveobuhvatnog pristupa EU u Bosni i Hercegovini. Dodao je da je EUFOR odgovoran za odbrambeni aspekt pristupanja uključujući određene oblasti sigurnosti. Izrazio je nadu da će odluku o produženju mandata misije EUFOR ALTHEA početkom novembra potvrditi i Vijeće sigurnosti UN-a.

Sagovornici su pozdravili odluku Evropske komisije, kojom se za Bosnu i Hercegovinu uslovno preporučuje status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, istaknuvši da je pred našom zemljom obaveza da pruži svoj puni doprinos provedbi nužnih reformi, od Izbornog zakona do reformi u pravosuđu, kako bi u decembru ove godine BiH dobila kandidatski status.