Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.10.2022 14:20
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na 8. sastanku političkih direktora EU - WB6 u Podgorici

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 13. oktobra 2022. godine u Podgorici na Osmom sastanku političkih direktora EU i šest država Zapadnog Balkana (WB6).

Teme sastanka bile su evropske integracije,  regionalni odnosi, saradnja u oblasti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, ruska invazija na Ukrajinu i njezine globalne implikacije, prije svega na energetiku i privredu te sigurnosni i politički izazovi s kojima se Zapadni Balkan suočava.

Tokom sastanka zamjenik ministrice Brkić pozdravio je odluku Evropske  komisije da dodijeli kandidatski status Bosni i Hercegovini napomenuvši da će fokus Bosne i Hercegovine ostati snažno usmjeren na daljnju provedbu ključnih prioriteta i ispunjavanja potrebnih uslova. Izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji što je zadržala fokus na Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini napomenuvši je da u ovom izazovnom razdoblju za Bosnu i Hercegovinu nema održive alternative od procesa evropskih i NATO integracija te dodao da je to jedini put za stabilnost, napredak i mir u našoj zemlji ali i cijeloj regiji. Naglasio je da će kandidatski status Bosni i Hercegovini stvoriti ne samo pozitivan zamah u zemlji, već će imati i odlučujući utjecaj na ukupnu sigurnost i stabilnost. Pozdravio je prisutnost misije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini, koja se, nakon Strateških pregleda iz 2017. i 2019. godine, ponovo usredotočila na svoj temeljni mandat podrške vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog okruženja. Izrazio je nadu da će Vijeće sigurnosti UN-a u novembru potvrditi produljenje mandata misije EUFOR Althea u BiH.

Kada je riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu i njenoj globalnoj implikaciji, predstavnici EU i politički direktori zemalja Zapadnog Balkana su naglasili nužnost strateške geopolitičke vizije Evropske unije prema ovoj regiji. Ocijenili su da EU treba biti jaka geopolitička sila i faktor u rješavanju ovako velikih kriza, posebno u vezi s inflacijom, opskrbom energijom, cijenama goriva i hrane.

Osvrćući se na regionalnu saradnju, zamjenik ministrice Brkić istaknuo je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za održavanje dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama Zapadnog Balkana kroz politički dijalog i razne inicijative, kao i kroz bilateralne susrete, uvažavajući zajedničke interese. Govoreći o saradnji u području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (ZVSP) i Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike (ZSOP) zamjenik Brkić je ponovio da je Bosna i Hercegovina posvećena ciljevima Globalne strategije vanjske i sigurnosne politike EU.