Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.10.2022 12:53
Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao na seminaru o europskim integracijskim procesima u Dubrovniku

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvuje na 24. zajedničkom seminaru o europskim integracijskim procesima za diplomate iz srednje i jugoistočne Europe, koji se u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Fondacije Hanns Seidel Stiftung održava 10-13. oktobra 2022. godine u Dubrovniku. Ovogodišnja tema seminara je „Eurozone, Energy Policy, Energy Security and the Green Transition:Chasing a White Rabbit?“.

U okviru seminara zamjenik Brkić polaznicima seminara je govorio  na temu “Proširenje Europske unije u doba krize”. Tom prilikom je naglasio kako je proširenje EU od strateškog značaja za regiju Zapadnog Balkana, koja ne želi biti samo primalac pomoći, već aktivni i pouzdani partner EU. Europske integracije su bile i još uvijek su ključni reformski podsticaj i važna referentna tačka u svim aktivnostima, cilj koji stanovnici regije bezrezervno podržavaju i kojem teže. Proces proširenja EU, kao snažan pokretač neophodnih reformi i pozitivnih demokratskih, političkih, ekonomskih i društvenih promjena, od izuzetnog je značaja za zemlje koje su aspiranti za članstvo, posebno u ovom izuzetno teškom i izazovnom trenutku kako za Europu tako i za cijeli svijet.
 
Europska unija i njene države članice još su 2003. godine ponudile punu podršku integraciji Zapadnog Balkana. „Kako bi proces proširenja imao potrebnu podršku unutar Europske unije, moramo jasno artikulirati našim prijateljima u Europi koristi i vrijednosti koje će naše integracije u EU donijeti Europi u cjelini. Nikada nije bilo važnije uključiti sve partnere, unutar ili van granica EU. Obnova i rekonstrukcija EU koja se zasniva na više jedinstva, solidarnosti i zajedničke odgovornosti, ključna je za sve aktere ovog procesa“, naveo je Brkić.

U svom obraćanju, zamjenik Brkić se osvrnuo i na glavnu temu ovogodišnjeg semirana, kazavši kako Bosna i Hercegovina, kao zemlja potencijalni kandidat za članstvo u EU, potpisnica Sofijske deklaracije, Pariškog sporazuma te niza drugih međunarodnih konvencija u oblasti zaštite životne sredine, čini sve napore da u najvećoj mjeri uskladi svoje zakonodavstvo sa legislativom EU, donosi strateške dokumente i akcione planove čija realizacija će doprinijeti postizanju prelaska sa tradicionalnog na cirkularni model ekonomije, te ispunjavanju  ciljeva zelene tranzicije. Zelena tranzicija je značajna u procesu europskih integracija a Bosna i Hercegovina, prateći EU i zemlje regiona, treba da uvrsti zeleni element u sve politike i buduće planiranje u zemlji, da mudro koristi obilje prirodnih resursa u zemlji, pomoć donatora, posebno Europske unije, u postizanju dugoročnih ciljeva pravedne zelene tranzicije i jačanja nacionalne ekonomije.
 
Ovogodišnji seminar „Europski integracijski procesi“ u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Fondacije Hanns Seidel Stiftung  pohađala su i četiri državna službenika Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, što je potvrda uspješne, već tradicionalno dobre saradnje dva ministarstva i Fondacije Hanns Seidel Stiftung.