Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.10.2022 9:59
Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao na konferenciji Aspen Instituta

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je od 04. do 07. oktobra 2022. godine na konferenciji Aspen Instituta na temu Zelena Agenda za Zapadni Balkan u Skoplju.

Cilj ove konferencije je ponuditi platformu za učesnike na visokom nivou sa Zapadnog Balkana, Njemačke, Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i međunarodne i regionalne organizacije za raspravu i identifikaciju centralnih izazova i potencijala Zelene agende za Zapadni Balkan.

Na konferenciji, koja se sastojala od četiri sesije, razgovaralo se o važnosti Zelene agende za Zapadni Balkan s obzirom da je zelena tranzicija, posebno u području energije, neizbježna kako bi se uhvatilo u koštac sa klimatskom krizom, njenim efektima te kako će osigurati ekonomski razvoj i konkurentnost u budućnosti. Također se razgovaralo o ulozi regionalne saradnje u približavanju važnosti Zelene agende široj javnosti, generiranju potrebnih resursa kao i o zajedničkom prevazilaženju postojećih prepreka kako bi se postigla provedba iste. Fokus konferencije bio je o pitanjima koja se odnose na trenutne prioritete, politike i instrumente.