Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.10.2022 13:26
Ministrica Bisera Turković sastala se sa delegacijom Agencije EU za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (EUROJUST) Ladislavom Harmanom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković sastala se 5. oktobra 2022. godine sa delegacijom Agencije EU za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (EUROJUST) koju je predvodio predsjednik Agencije Ladislav Harman.

Ministrica Turković i predsjednik Agencije Harman razgovarali su o aktivnostima na pokretanju pregovora oko zaključivanja Sporazuma o saradnji u oblasti krivičnog pravosuđa između Bosne i Hercegovine i Eurojust-a, s ciljem unaprjeđenja saradnje sa ovom Agencijom. 

Predsjednik Agencije Harman je informisao ministricu Turković da Eurojust trenutno ima zaključene sporazume o saradnji sa 12 trećih zemalja među kojima su četiri zemlje Zapadnog Balkana, te da želi da i vlasti u Bosni i Hercegovini, što je prije moguće, razmotre zaključivanje ovog Sporazuma. 

Ministrica Bisera Turković je istakla zainteresiranost Bosne i Hercegovine da započne sa procedurom zaključivanja Sporazuma sa Eurojust-om, i izrazila nadu da će se u kratkom roku formirati pregovarački tim sa bh. strane koji bi započeo sa radom na nacrtu teksta Sporazuma. 

Na sastanku je razgovarano i o početku projekta EU koji je posvećen unaprjeđenju prekogranične saradnje u krivičnom pravosuđu na Zapadnom Balkanu (WB CRIM JUST).