Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.9.2022 16:32
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa delegacijama Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković razgovarala je danas, 14. septembra 2022. godine, sa delegacijama Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koje su predvodili izvršni direktori Koen Davidse i Paul Hilbers, a uoči dvodnevnog zasjedanja Konstituence u Sarajevu.

Tokom razgovora istaknuta je izuzetna važnost skupa koji počinje sutra, a kojem će prisustvovati veliki broj visokih zvaničnika država članica naše Konstituence u Svjetskoj banci i MMF-u. Ministrica je i u svojstvu guvernera BiH u Svjetskoj banci poželjela dobrodošlicu Davidseu i Hilbersu.

“Imat ćemo priliku razgovarati sa ključnim ljudima, ministrima finansija i guvernerima, o velikim ekonomskim i finansijskim izazovima sa kojima se svi suočavamo, posebno energetskom krizom, inflacijom, nestašicom hrane i drugim posljedicama geopolitičkih dešavanja. Sarajevo će biti domaćin skupa u vrlo važnom trenutku. Naravno, bit će govora i o Bosni i Hercegovini i saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama zadnjih 30 godina te njihovom doprinosu obnovi Bosne i Hercegovine”, istakla je ministrica Turković nakon sastanka.

Također, razgovarano je i o unapređenju odnosa te projektima koji su u realizaciji , a u svjetlu aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini i regiji. Sastanku je prisustvovala i Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.