Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.9.2022 15:34
Ministrica Turković u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković boravila je 5. septembra 2022. godine  u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu.

Sa kantonalnim i gradskim zvaničnicima je razgovarala o realizaciji projekata međunarodne saradnje te o vrlo konkretnim inicijativama za privlačenje stranih investicija u ovaj dio države.

„Postoji značajan potencijal za bolje predstavljanje vrlo povoljne investicione klime u BPK i Goraždu kod međunarodnih partnera. I to ćemo sigurno pojačati. Dobro je da imamo ohrabrujuće podatke o povećanju plaća ljekarima, uposlenicima obrazovnog, sigurnosnog sektora. Vlada na čelu sa premijerkom Obućom je u vrlo teškim okolnostima uradila i radi odličan posao. Ali, imamo posebnu obavezu prema ovom dijelu BiH i nakon realiziranih inicijativa osnivanja hemodijaliznog centra te početka izgradnje tunela Hranjen, uslijedit će i novi veliki projekti, poput ideje o osnivanju moderne regionalne deponije“, navela je ministrica Turković.

Premijerka BPK Aida Obuća je tokom posjete novootvorenom hemodijaliznom centru podvukla podršku stranih donatora te ulogu ministrice Turković u opremanju ove moderne institucije.

Tokom sastanka sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem bilo je govora o lokalnim inicijativama te naglašeno dobro funkcioniranje Vijeća i izvršne vlasti.

Delegacija na čelu sa ministricom Turković proučila je Fatihu i položila cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima. Također, ministrica je obišla Župni ured te spomen obilježje Drinske mučenice i lokaciju izgradnje katoličke crkve.