Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.8.2022 10:36
Ministrica dr Bisera Turković razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Malezije Dato’ Sri Saifuddinom Abdullahom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 18. augusta 2022. godine u Kuala Lumpuru sa ministrom vanjskih poslova Malezije Dato’ Sri Saifuddinom Abdullahom.

Ministri su najprije održali tête-à-tête sastanak, a potom na sastanku delegacija dva ministarstva vanjskih poslova, rezimirani su odnosi dvije prijateljske zemlje u protekle tri decenije, te naglašene oblasti u kojima postoji interes za jačanje saradnje.

Ministrica Turković, prva ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koja je nakon 12 godina posjetila ovu prijateljsku zemlju, zahvalila se Maleziji za svu pomoć i podršku koju je pružila našoj zemlji od 1992. godine, ističući da se početkom decembra navršava 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa naše dvije zemlje.

Jačanje ekonomske saradnje i otvaranje vrata za nove investicije su teme koje su bile u fokusu razgovora državnih ministara. Posebna pažnja je posvećena mogućnostima saradnje u oblasti namjenske industrije, ali i kapacitetima i mogućnostima s kojima naša zemlja raspolaže u ovoj oblasti.  

Ministrica Turković je predstavila prednosti bh. tržišta, navodeći da u Bosni i Hercegovini posluje više od 100 kompanija koje imaju Halal certifikat. Obzirom da je Halal certifikat iz Bosne i Hercegovine akreditovan u Maleziji krajem 2021. godine, ova činjenica otvara mogućnosti za veću saradnju u trgovini.

Na sastanku je razgovarano i o oblastima za investiranje u našoj zemlji, a ministrica Turković je istakla da su poslovni forumi, poput Sarajevo Biznis Foruma na kojem redovno učestvuju privrednici iz Malezije, prilika da se razmotre mogućnosti za saradnju i investiranje. Ministar Saifuddin Abdullah je istakao da postoji dosta prostora za saradnju u oblastima trgovine, investicija, odbrane, digitalne ekonomije, visokog obrazovanja, kulturne diplomatije, sportske diplomatije i turizma. 

Ministri su razgovarali i o regionalnim i međunarodnim pitanjima, a ministrica Turković je sagovornika upoznala sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini. 

Nakon sastanka je upriličena svečana razmjena nota kojom je potvrđen obostrani interes za uspostavljanje bilateralnog mehanizma konsultacija između dva MVP-a i uspostava programa izgradnje kapaciteta za diplomate između dva MVP-a, u okviru Malezijskog programa tehničke saradnje (MTCP).

U okviru posjete Maleziji ministrica Turković se sastala i sa članom malezijskog Parlamenta, bivšim premijerom Malezije i velikim prijateljem Bosne i Hercegovine dr Mahathirom Mohamadom

Ministrica Turković se zahvalila za svu pomoć i podršku bivšem malezijskom premijeru, koji je u više navrata posjećivao Bosnu i Hercegovinu, podsjetivši na njegovu značajnu ulogu i aktivnosti tokom rata u našoj zemlji, ali i u periodu poslije rata. Naglasila je da Bosna i Hercegovina i njeni građani ne zaboravljaju svoje prijatelje.

Na sastanku je razgovarano i o trenutnoj situaciji i odnosima u Bosni i Hercegovini, ali i regionu i svijetu. Ministrica Turković je sagovornika upoznala sa raspravama o izbornom procesu.

Dr Mahathir Mohamad se tokom razgovora prisjetio svojih aktivnosti i susreta koji su vezani za Bosnu i Hercegovinu, te poručio da je važno da se naša zemlja dodatno fokusira na razvoj industrije, proizvodnju vode, privlačenje stranih investicija, ali i razvoj turizma koji ima veliki potencijal u našoj zemlji.