Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.2.2022 13:31
Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Bjelorusije Aleksandra Ponomareva

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 22. februara 2022. godine u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Bjelorusije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Aleksandra Ponomareva.

Zamjenik ministrice Brkić zahvalio se ambasadoru Ponomarevu na saradnji i aktivnostima  u proteklim godinama na unapređenju i jačanju odnosa dvije zemlje, koji su stabilni i bez otvorenih pitanja.

Razmijenjene su informacije i mišljenja o trenutnoj situaciji u BiH i Bjelorusiji, bilateralnim odnosima i aktuelnim temama u regiji i svijetu. Razmotrene su mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje i razgovarano o statusu nekoliko bilateralnih sporazuma koji su u različitim fazama pripreme. Govoreći o situaciji u BiH, zamjenik Brkić je istaknuo da je na snazi ozbiljna politička kriza, te da se razgovara o različitim pristupima za njeno rješavanje. Također je iskazao uvjerenje da će zastoj u radu institucija na državnoj razini uskoro biti otklonjen, i procedure za sklapanje važnih bilateralnih sporazuma s biti nastavljene.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Brkić izrazio je zabrinutost aktuelnom situacijom u Ukrajini i naglasio da Bosna i Hercegovina, kao zemlja koja ima tragična ratna iskustva, poziva na smirenje situacije i pokušaj rješenja krize diplomatskim putem. Ponovio je stav BiH o potpori teritorijalnom integritetu i cjelovitosti Ukrajine.

Na kraju sastanka zamjenik ministrice poželio je još jedanput bjeloruskom ambasadoru puno uspjeha u nastavku karijere.