Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Arhiva
24.9.2021 16:35
Think Freedom 12 days of Peace
Kampanja javne diplomatije Ministarstva vanjskih poslova BiH
„12 dana mira“

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pokreće prvu koordiniranu kampanju javne diplomatije pod nazivom „12 dana mira“ s ciljem pozicioniranja Bosne i Hercegovine kao zemlje mira, slobode i suživota, gdje će umjetnici, djeca i mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine svojim sudjelovanjem pomoći kampanji i doprinijeti promociji naše zemlje.

Paralelno s aktivnostima u zemlji, planirano je da se u organizaciji preko 20 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu međunarodnoj javnosti Bosna i Hercegovina predstavi kao mirno i sigurno mjesto i zemlja u koju su svi dobrodošli, te se ujedno zahvali građanima i vladama zemalja koje su ulagale u obnovu, oporavak i razvoj BiH svih ovih godina. Ambasade, misije i generalni konzulati BiH svijetu će organizirati predavanja, okrugle stolove, izložbe fotografija, projekcije filmova koje tematiziraju pozitivne priče, događaje, ljude ili procese u razvoju Bosne i Hercegovine, a u vezi sa očuvanjem mira u našoj zemlji.

Kampanja „12 dana mira“ počinje u utorak, 21. septembra 2021. godine, kada se obilježava Međunarodni dan mira i traje do 2. oktobra 2021. godine koji se obilježava kao Međunarodni dan nenasilja.

Ceremonija otvaranja kampanje bit će održana u utorak, 21. septembra u galeriji Centra za kulturu Semberija u Bijeljini umjetničkim performansom pod nazivom „Misli Sloboda: Između danas i sutra“, priznate bosanskohercegovačke umjetnice s adresom u New Yorku Edine Selesković. Umjetnica će u saradnji s djecom i mladima uz razgovor, druženje, te razmjenu iskustava i znanja postaviti svoju prvu instalaciju u okviru kampanje. Time će se mladim ljudima iz BiH pružiti prilika da osmisle ideje i načine na koje mogu pridonijeti održavanju mira. Sljedeća dva performansa umjetnice Selesković će biti održana 27. septembra u Velikoj Kladuši, te 29. septembra te Trebinju. Navedena tri grada izabrana su zbog njihovog zemljopisnog položaja na tri tačke bosanskohercegovačkog trokuta.

Završna svečanost kampanje „12 dana mira“, uz prisustvo visokih zvanica, diplomatskog kora i medija, bit će održana u ponedjeljak, 4. oktobra 2021. godine u 19:00 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Kampanja „12 dana mira“ se, uz PR i medijske aktivnosti, provodi i putem društvenih mreža Ministarstva vanjskih poslova BiH - Facebook i Twitter.




Bijeljina

Milano

Rijad

Kuvajt

Peking

Den Hag

Berlin

Velika Kladuša

Beograd

Kairo

Madrid

London

Trebinje

Pariz

Prag

Brisel

Ženeva

New Delhi

Rim

Podgorica