Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
25.6.2010 16:19
Političke blokade na Kosovu i u Bosni i Hercegovini prepreka napretku, rečeno parlamentarcima NATO-a na Balkanu

Petnaest parlamentaraca iz devet zemalja članica NATO-a boravilo je u posjeti Kosovu i Bosni i Hercegovini od 21. do 24. juna 2010. godine.

Na Kosovu se delegacija sastala sa domaćim liderima predsjednikom SEJDIUOM i premijerom Hashimom THAÇIJEM, kao i liderima kosovske Skupštine, uključujući i predsjedavajućeg Skupštine Jakupa KRASNIQIA, te članove različitih komisija. Delegacija se sastala i sa vladikom Atanasijem u manastiru Gračanica.

Komandant KFOR-a generalpukovnik Markus J. BENTLER održao je brifing za delegaciju, a razmijenjena su i viđenja sa međunarodnim zvaničnicima iz Međunarodnog civilnog ureda i OSCE-a, te šefovima Misije privremene administracije UN-a na Kosovu i Misije EU za vladavinu prava (EULEX).

Posjeta Gazimestanu, osjetljivom mjestu koje je tek nedavno prešlo pod zaštitu kosovske policije, omogućila je uvid u rješenja prenosa nadležnosti koje se provode, a niz brifinga u nacionalno podijeljenom gradu Mitrovici ukazalo je na izazove koji su i dalje prisutni na sjeveru Kosova.

Delegacija je stekla osjećaj da se postiže napredak na Kosovu, uz zastoje i u teškoj situaciji. I dalje su prisutni veliki izazovi, posebno na sjeveru Kosova, gdje je teško uspostaviti efikasnu vladavinu prava. Nesporazumi između Prištine i Beograda oko statusa Kosova su i dalje prepreka saradnji oko pitanja koja bi negdje drugo bila čisto tehnička pitanja. Korupcija je i dalje sveprisutna širom Kosova, iako nedavne inicijative EULEX-a počinju davati rezultate. Uloga KFOR-a je jednoglasno pohvaljena, iako su i domaći i međunarodni zvaničnici upozorili na prijevremeno ili nekoordinirano povlačenje. Više sagovornika je reklo kako bi predstojeće savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde moglo imati pozitivan utjecaj na trenutne političke blokade.     

U Bosni i Hercegovini delegacija se sastala sa dvojicom od tri člana Predsjedništva, vodećim ljudima u Parlamentu, dva zamjenika ministra odbrane i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. Delegacija se sastala i sa norveškim ambasadorom Janom Braathuom, kao predstavnikom NATO kontakt ambasade, te sa vodećim ljudima Štaba NATO-a u Sarajevu, EUFOR-a, Misije OSCE-a i Ureda visokog predstavnika.

Članovi delegacije su obaviješteni o političkoj paralizi koja muči institucije u zemlji, više visokih zvaničnika je izjavilo kako je zemlja ‘nefunkcionalna’, uz neslaganje njenih entiteta oko osnovnih pitanja o tome kako bi država trebala izgledati. Takav razvoj situacije je spriječio neophodnu ustavnu reformu.

Izuzetak vrijedan pažnje koji su naglasili i domaći i međunarodni zvaničnici predstavlja sektor odbrane: uspješno je formirano jedinstveno, multinacionalno Ministarstvo odbrane i jedinstvena vojska, uz značajnu podršku institucija NATO-a. Iako je zemlji uvjetno ponuđena dublja saradnja sa NATO-om kroz Akcioni plan za članstvo, ostaje nejasno da li će uvjeti koje je NATO postavio biti ispunjeni u bliskoj budućnosti. Malo je vjerovatno da će se pokrenuti daljnje značajnije političke inicijative uoči općih izbora u oktobru.