Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.2.2023 12:57
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se sa komesarom EU za proširenje i susjedstvo Oliverom Várhelyijem u Briselu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 07. februara 2023. godine sa komesarom EU za proširenje i susjedstvo Oliverom Várhelyijem tokom zvanične posjete Briselu.


Na sastanku se razgovaralo o predstojećim koracima i potrebnim reformama na putu BiH prema EU.

Ministar Konaković je istaknuo da je prvom zvaničnom posjetom Briselu želio iskazati snažnu opredijeljenost BiH za evropski put i nastavak reformskog procesa. Naglasio je da je nakon dodjeljivanja BiH statusa kandidata za članstvu u EU došlo vrijeme za novu stranicu za našu zemlju i nastavak potrebnih reformi koje će donijeti bolji život građanima.

Komesar Várhelyi je tokom susreta ocijenio da je kandidatski status bio znak da EU vjeruje u BiH i da dijeli nadu i vjeru ljudi u našoj zemlji za bolju budućnost. Istaknuo je da je sada pred BiH puno izazova i posla u provedbi reformske agende.

Ministar Konaković će se tokom posjeta Briselu sastati sa predsjedavajućim Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) Davidom McAllisterom i izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulom Rangelom te ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib.