Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.6.2022 12:31
Ministrica Turković sastala se s britanskim državnim ministrom Cleverlyjem

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković sastala se 16. juna 2022. godine u Sarajevu sa državnim ministrom za Evropu i Sjevernu Ameriku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Jamesom Cleverlyjem.

Teme razgovora bile su aktualna politička situacija u BiH i regionu osobito u pogledu sigurnosti i EU integracija, te ruska agresija na Ukrajinu. Na sastanku su potvrđeni vrlo dobri bilateralni odnosi BiH i UK i istaknuta važnost njihovog daljnjeg jačanja.

Ministrica Turković je naglasila da su određeni pomaci napravljeni u BiH nakon nedavne posjete državne tajnice za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Elizabeth Truss našoj zemlji. 

Britanski ministar potvrdio je potporu svoje zemlje nastavku reformi u cilju daljnjeg napretka BiH na evropskom putu kroz jačanje demokratskih procesa, poštivanje ljudskih prava i vladavine prava, naglasivši da je perspektiva integracije snažan motivator napretka. Zahvalio je našoj zemlji ali i ministrici Turković osobno za pridruživanje Bosne i Hercegovine stavovima i sankcijama Evropske unije u osudi agresije i uvođenju restriktivnih mjera.