Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.4.2022 23:34
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na Evropskom sigurnosnom seminaru (ESS-E)

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH mr.sc. Josip Brkić, kao jedan od govornika, učestvovao je 06. aprila 2022. godine na Evropskom sigurnosnom seminaru (ESS-E), koji se u organizaciji Evropskog centra za sigurnosne studije George C. Marshall održava u Garmisch-Partenkirchenu u razdoblju od 04. – 08. aprila 2022. godine.

Zamjenik Brkić održao je izlaganje o ulozi Bosne i Hercegovine u doba nove konfrontacije – Ukrajina, Rusija, Kina i Zapad, a potom i učestvovao u predmetnoj diskusiji. Naglasio je da trenutni momentum koji izazova zabrinutost u svijetu i na Balkanu, te zaoštravanje odnosa velikih svjetskih sila rezultira velikom nestabilnosti na međunarodnom planu. Pomicanje geopolitike sa regionalnog na globalni nivo, te mir i stabilnost zemalja ne smiju biti ugroženi sadašnjim sukobima između Ukrajine i Rusije.

Zamjenik ministrice mr.sc. Josip Brkić istaknuo je kako evropska i evroatlantska sigurnost zavise od mira i stabilnosti u svijetu, te da je tanka linija između rata i mira. Aktuelna kriza i ratna dešavanja u Ukrajini iziskuju potrebu dodatnog angažiranja Evropske unije na prostoru Zapadnog Balkana. Bosna i Hercegovina je ključna za budućnost Zapadnog Balkana, a budućnost regije nalazi se u granicama EU.

Bosna i Hercegovina odlučno nastavlja svoj put ka Evropskoj uniji i ostaje predana unaprjeđenju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji. Iako se Bosna i Hercegovina nalazi u najdubljoj, najsloženijoj i najizazovnijoj političkoj i institucionalnoj krizi od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, potreban je znak nade koji će ojačati i unaprijediti sve političke snage za postizanja dogovora koji bi omogućio ne samo legitimne i pravedne izbore već i kraj političke krize u našoj zemlji. Snažna posvećenost EU da pomogne Bosni i Hercegovini i ostane predana procesu proširenja jedino su pravo rješenje za stabilizaciju situacije na Zapadnom Balkanu, smatra zamjenik Brkić.

U svom obraćanju, zamjenik Brkić kazao je kako stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine nikada nisu bili toliko važni kao danas. U vremenu sve većih složenih sigurnosnih prijetnji, EU mora povećati svoju učinkovitost i vidljivost na globalnom nivou, te iskazati spremnost na djelovanje. Usvajanjem Strateškog kompasa za sigurnost i odbranu - za Evropsku uniju koja štiti svoje građane, vrijednosti i interese te doprinosi međunarodnom miru, EU ukazuje na prijeko potrebno zajedničko djelovanje u oblikovanju budućnosti. U tom pogledu posebno je važno podržati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine na temelju načela jednakosti i konstitutivnosti naroda, koji će ojačati osjećaj partnerstva i zajedništva koji nedostaje u već dugotrajnom procesu pristupanja.

U okviru programa seminara zamjenik Brkić održao je sastanak sa umirovljenim general bojnikom Barreom R. Seguinom, direktorom Evropskog centra za sigurnosne studije George C. Marshall Centra,  Ericom Nelsonom, pomoćnikom direktora Evropskog centra za sigurnosne studije George C. Marshall i ambasadorom u rezidenciji, te dr Sebastianom von Munchowom, voditeljem seminara ESS-E.