Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.3.2022 12:15
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić primio u posjetu ambasadora Republike Litvanije Vytautasa Pinkusa

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 23. marta 2022. godine u posjetu ambasadora Republike Litvanije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Vytautasa Pinkusa.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Litvanije, Ukrajini, sigurnosnoj situaciji na granicama Evropske unije, kao i aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, evropskim i evroatlantskim integracijama i aktivnostima Komisije za saradnju sa NATO-om.

Zamjenik ministrice Josip Brkić potvrdio je dobre političke odnose Bosne i Hercegovine i Litvanije, i istakao potrebu intenziviranja bilateralnih kontakata i dijaloga na svim nivoima što bi doprinijelo daljem razvoju bilateralnih odnosa. S tim u vezi predložio je što skorije održavanje političkih konsultacija dva ministarstva vanjskih poslova.

Zamjenik Brkić je informirao ambasadora o pregovorima o reformi izbornog zakonodavstva, istaknuvši kako je izmjena Izbornog zakona BiH imperativ i garant jednakopravnosti konstitutivnih naroda i legitimnog političkog predstavljanja na svim nivoima vlasti u BiH. Poručio je da za Bosnu i Hercegovinu put ka Evropskoj uniji, kao i jačanje saradnje s NATO-om nemaju alternativu u čemu je veoma bitna podrška prijateljskih država poput Litvanije.

Ambasador Pinkus je iznio stavove svoje zemlje o sigurnosnoj situaciji i odnosima u regionu Baltika, potvrdio dobre političke odnose BiH i Litvanije i dodao da je njegova zemlja spremna nastaviti pružati podršku BiH i njenoj opredijeljenosti za EU i NATO.