Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.3.2022 13:24
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić primio delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić primio je 22. marta 2022. godine u sjedištu MVP BiH delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima i saradnji BiH i Republike Francuske, europskim integracijama i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Tokom susreta, izraženo je zadovoljstvo veoma dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Francuske i iskazan interes za kontinuirani razvoj saradnje u svim oblastima.

Zamjenik ministrice Josip Brkić je istakao važnu ulogu i podršku Republike Francuske na putu BiH ka europskim integracijama, kao i u okviru različitih procesa saradnje. Ocijenio je važnim da je pitanje proširenja na Zapadni Balkan među prioritetima francuskog predsjedanja Vijećem EU, te podvukao značaj francuske podrške političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj stabilnosti zemalja Zapadnog Balkana.

Zamjenik ministrice Brkić je istakao da je naša zemlja u potpunosti posvećena procesu europskih integracija kao svom vanjskopolitičkom cilju i da za BiH ne postoji drugi put osim puta integracije u EU. Poručio je da Bosna i Hercegovina ostaje predana unapređenju mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu i da nastavlja sa aktivnostima na jačanju regionalne saradnje kao nezamjenljivog faktora na našem putu ka EU, ali i u izgradnji stabilnog i sigurnog okruzenja u BiH.

Kada je riječ o aktuelnoj politickoj situaciji u BiH i provedbi reformi, Brkić je informisao sagovornike o završenom procesu pregovora bh političkih lidera o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglasio je da je Izborna reforma  jedan od prioriteta za postizanje novog zamaha na putu BiH ka Europskoj uniji.  Pojasnio je da se zbog blokade rada institucija, koja traje od augusta prošle godine, kao i zbog nemogućnosti da se postigne politički dogovor oko Izbornog zakona BiH, Bosna i Hercegovina trenutno nalazi u najdubljoj političkoj krizi i najizazovnijem političkom trenutku od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Iz pomenutih razloga su i mnoga bitna pitanja na čekanju, uključujući i ona koja se odnose na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, kazao je zamjenik.

Članovi delegacije Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske su istakli da Francuska nedvosmisleno daje punu podršku BiH, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i podržava nastojanja BiH i ostalih zemalja Zapadnog Balkana za ulazak u EU. Francuska smatra provođenje reformi ključnim za demokratski, ekonomski i socijalni razvoj zemlje i ohrabruje BiH da nastavi raditi na reformama. Istakli su da je Francuska opredijeljena za daljnju pomoć našoj zemlji u svim oblastima a posebno kada su u pitanju europske integracije i na tom putu BiH može računati na nastavak francuske podrške.

Tokom sastanka bilo je riječi o Konferenciji o Zapadnom Balkanu koja će se održati u junu 2022. godine u Parizu, u okviru francuskog predsjedanja Vijećem EU. Sa francuske strane je istaknuto da još uvijek nije definisan format Konferencije ali bi moguće teme ovog događaja mogle biti: energetska tranzicija, pitanje sigurnosti (migracije, trgovina ljudima), stvaranje uslova za ostanak mladih, Misija EUFOR-Althea i sl. S obzirom da je Konferencija posvećena zemljama ZB, francuska strana je istakla da će se finalna lista tema usaglašavati u dogovoru sa učesnicima zemalja regiona.

Razmijenjena su mišljenja i o provedenim aktivnostima za potpisivanje Sporazuma sa Francuskom razvojnom agencijom (AFD) u Bosni i Hercegovini, koji bi omogućio implementaciju niza projekata, poput “Green Agenda”, “Smart Cities”, zaštita životne sredine, digitalna sigurnost i dr. Obje strane su istakle interes za što skorije potpisivanje Sporazuma čime bi se dodatno unaprijedili odnosi između dvije zemlje. 

Sagovornici su se složili da je od velikog značaja zadržati fokus Europske unije na europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

U delegaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske bili su zamjenik direktora za europska pitanja Cyril Piquemal, zamjenik direktora za kontinentalnu Europu Sylvain Guiaugué, šef Misije za Balkan Nicolas Faye i šefica Službe u Direkciji za europska pitanja Sophie Bel.