Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.3.2022 20:20
Održan završni sastanak programa Vijeća Evrope i Evropske unije „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bilo je 21. marta 2022. godine domaćin Trećeg sastanka Upravnog odbora zemlje korisnice zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility II za Zapadni Balkan i Tursku 2019 -2022“, na kojem se procijenio postignuti napredak u provedbi ovog programa u Bosni i Hercegovini od 2019. godine do danas.

Sastanak su vodili zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić, direktorica Generalnog programskog direktorata Vijeća Evrope Verena Taylor, te šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH Nicolas Bizel.

Program „Horizontal Facility II za Zapadni Balkan i Tursku“ namijenjen je pružanju pomoći vlastima u regiji u usklađivanju sa evropskim standardima u pet ključnih oblasti: „Jačanje principa tretmana lica lišenih slobode zasnovanog na ljudskim pravima, evropskim standardima i najboljoj praksi u BiH“, „Promocija različitosti i jednakosti u BiH”, „Sprječavanje i borba protiv trgovine ljudima u BIH”, „Kvalitetno obrazovanje za sve”  i „Sloboda izražavanja i sloboda medija  u BiH – JUFREX 2”. U Bosni i Hercegovini su u protekle tri godine realizovani navedeni projekti, ukupne vrijednosti 3,7 miliona eura ( 7,26 miliona KM).

Zamjenik ministrice Brkić je istakao da  je zajednička inicijativa za saradnju od strane EU i VE pokazala svoj uspjeh u Bosni i Hercegovini već u prvom ciklusu od 2016. do 2019. godine, te da su se programi saradnje u okviru druge faze „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku” nastavili razvojem projekata u oblasti borbe protiv diskriminacije i zaštite prava ugroženih grupa, ali je dodano više oblasti, kao što su sloboda izražavanja i sloboda medija. Isto tako, istakao je svoje uvjerenje da su ovi programi, na euroatlantskom putu BiH, doprinijeli približavanju bosanskohercegovačkog zakonodavstva, institucija i prakse europskim standardima u oblasti stručnosti i izvrsnosti VE, a to su ljudska prava, vladavina prava i demokratija. Također, izrazio je spremnost BiH da nastavi i produbi saradnju sa još snažnijim entuzijazmom, tokom i nakon ove godine, kada obilježavamo 20. godišnjicu punopravnog članstva u najstarijoj europskoj organizaciji.

Sastanku je prisustvovalo više od šezdeset učesnika, uključujući visoke dužnosnike državnih i entitetskih institucija Bosne i Hercegovine, udruženja i organizacija civilnog društva i predstavnika Vijeća Europe. Zbog epidemioloških uvjeta, dio učesnika je sastanku prisustvovao online. Visoki dužnosnici nadležnih ministarstava Bosne i Hercegovine su prezentirali ključne rezultate postignute u svakom od projekata, razmijenili mišljenja, te dali preporuke za buduću saradnju. Svi učesnici su se složili da je provedba projekata dala vidljive, konkretne rezultate, te ocijenili drugu fazu programa Horizontal Facility, koja se zvanično završava u decembru ove godine, kao veoma uspješnu i efikasnu. Predstavnici Vijeća Evrope su najavili i nastavak pomoći vlastima Bosne i Hercegovine i čitave regije kroz treću fazu programa Horizontal Facility.