Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.3.2022 19:11
Ministrica Turković se sastala sa premijerom Pakistana Imranom Khanom, sutra učestvuje na sjednici OIC-a

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković danas se, 21. marta 2022. godine, u Islamabadu sastala sa premijerom Islamske Republike Pakistan Imranom Khanom.

Tokom sastanka je razgovarano o bilateralnim odnosima između dvije prijateljske države. Ministrica Turković se zahvalila sa svu pomoć koju je Pakistan pružio našoj zemlji u proteklim decenijama.

Premijer Khan je izrazio zainteresovanost za trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini.
Ministrica Turković je upoznala premijera sa političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, te posljednjim procesima koji prijete da ugroze mir i stabilnost u našoj zemlji, ali i regiji.
Premijer je ponovio predanost Pakistana suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, što je ključno za mir i stabilnost u regiji.

Također, razgovarano je i o predstojećoj 48. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC), koja se održati sutra u Islamabadu, a na kojoj će učestvovati i ministrica Turković.

OIC je druga najveća međunarodna organizacija nakon Ujedinjenih nacija (UN), koja broji 57 zemalja članica. Bosna i Hercegovina od 1994. godine ima status države posmatrača u OIC-u.