Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.3.2022 19:10
Ministrica dr Bisera Turković sastala se s sektetarom za odnose s državama Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 17. marta 2022. godine u Sarajevu s sekretarom za odnose s državama pri Državnom sekretarijatu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, koji boravi u četverodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je tête-à-tête sastanak ministrice Turković i sekretara za odnose s državama Gallaghera, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Državnog sekretarijata Svete Stolice.

Na početku press konferencije koja je uslijedila nakon sastanaka ministrica Turković je poželjela dobrodošlicu nadbiskupu Gallagheru i izrazila zadovoljstvo njegovom posjetom Bosni i Hercegovini. Istaknula je da između BiH i Svete Stolice postoji visok nivo razumijevanja situacije u kojoj se Bosna i Hercegovina i cijela regija nalaze, a posebno je naglasila podršku Svete Stolice evropskim aspiracijama BiH i zahtjevima za što brže dostizanje kandidatskog statusa. 

„Odnosi Bosne i Hercegovine i Svete Stolice su kontinuirano dobri i jedna smo od rijetkih evropskih država koju su tri puta posjećivali poglavari rimokatoličke crkve.  Podrška Bosni i Hercegovini, našem teritorijalnom integritetu i suverenosti je snažna i nikada nije bila upitna“, istakla je ministrica. 

Dodala je da BiH i Sveta Stolica, posebno, dijele tradicionalnu predanost međureligijskom dijalogu, toleranciji, jednakosti, poštivanju prava svih, posebno manjina i prava svakog čovjeka. 

„Vatikan je oduvijek posebno cijenio i razumijevao važnost očuvanja multietničkog, multireligijskog, humanog, građanskog i ljudskog karaktera Bosne i Hercegovine kao države koja kroz svoju dugu historiju baštini evropske vrijednosti“.

Ministrica je dodala da se svijet suočava, ne samo sa humanitarnom katastrofom, nego i sa kršenjem međunarodnog prava i ugrožavanjem individualne i kolektivne sigurnosti, kakvu Evropa ne pamti još od agresije na Bosnu i Hercegovinu i druge države regiona. 

„Međunarodna zajednica mora biti jedinstvena, snažna i nepokolebljiva u naporima za uspostavljanje i očuvanje mira. Svaki novi dan rata, donosi nove žrtve, nove zločine, novo razaranje i nove ožiljke koji će zacjeljivati decenijama poslije“, istakla je ministrica na kraju svog obraćenja. 

Nadbiskup Gallagher je podsjetio da je Sveta Stolica među prvima uspostavila diplomatske odnose s Bosnom i Hercegovinom i izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima kao i doprinosom Katoličke crkve državi Bosni i Hercegovini. Posebno je naglasio podršku Svete Stolice evropskom putu naše zemlje.