Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.3.2022 19:12
Odgovor visokog predstavnika EU Josepa Borella na zahtjev ministrice Turković za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 15. marta 2022. godine odgovor visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josepa Borella Fontellesa na pismo u kojem je iznesen zahtjev za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Zahtjev je ministrica potpisala 2. marta o.g. i upućen je i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, Borellu, komesaru za proširenje kao i ministrima vanjskih poslova država članica.

Borell se u odgovoru zahvaljuje i ističe da su ga predsjednici zamolili da odgovori pismom u kojem se navodi:

“Kao što je navedeno u Ugovorima, EU je utemeljena na vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, uključujući i prava manjina. To su vrijednosti zajedničke za sve države članice u društvima u kojima preovladava pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost među ženama i muškarcima. Svaka evropska država koja poštuje vrijednosti EU i predana je promovirati ih može tražiti da postane članica.

Bosna i Hercegovina ima kredibilnu evropsku perspektivu, kao što je to potvrdilo i Evropsko vijeće u decembru 2021. godine. Proces proširenja EU je zasnovan na jasnim kriterijima, koji su za BiH istaknuti u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji za članstvo, i tiču se demokratije i funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne administracije.

Izgradnja mostova između ljudi, država i kultura je ključno za našu zajedničku budućnost, jer BiH i sve države zapadnog Balkana pripadaju Evropskoj uniji.

EU stoji čvrsto iza jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njene duge historijske tradicije kao multietničkog i multikonfesionalnog društva. Budite uvjereni u našu nedvosmislenu predanost putu BiH ka Evropskoj uniji”, stoji u Borellovom pismu.