Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.3.2022 13:49
Ministrica dr Bisera Turković sastala se s ministricom vanjskih poslova SR Njemačke Annalenom Baerbock

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 10. marta 2022. godine u Sarajevu s ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock.

Tom prilikom ministrica Turković uručila je ministrici Baerbock zahtjev naše zemlje u kojem se traži ubrzani kandidatski status i datum početka pregovora za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Istaknula je poseban značaj i priliku da EU prihvaćanjem ovog zahtjeva snažno doprinese miru, stabilizaciji i prosperitetu BiH, regije i cijele Evrope. Službeni zahtjev, koji je 2. marta ove godine potpisala i poslala u Brisel ministrica Turković, dostavljen je ranije rukovodstvu Evropske unije, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, specijalnom predstavniku za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu, komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju te svim ministrima vanjskih poslova država članica EU.  

Nakon što su održani tête-à-tête sastanak ministrica te sastanak izaslanstava Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, ministrice Turković i Baerbock obratile su se predstavnicima medija.

Ministrica Turković je ocijenila da posjeta ministrice Baerbock dolazi u značajnom trenutku ne samo za BiH i region, nego i za cijelu Evropu. Izrazila je zahvalnost lično ministrici te Njemačkoj za 30 godina zalaganja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Potom se osvrnula na situaciju u Ukrajini. „Koristim ovu priliku da sa ovog mjesta, uputim poziv na hitan prekid vatre i nasilja u Ukrajini gdje stradaju civili, razaraju se gradovi i gdje vidimo sve ono za što smo se iskreno nadali da je dio evropske prošlosti. Sarajevo, ali i svi građani i svi gradovi BiH, najbolje znaju šta donose agresija i rat. Naša srca su na strani svih onih koji se bore za slobodu, demokratiju i evropske vrijednosti”, izjavila je ministrica Turković. Naglasila je da je sa ministricom Baerbock otvoreno razgovarala o situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu. „Njemačko prisustvo je konstruktivno i neophodno te doprinosi prosperitetu i sigurnosti ovog regiona. Sigurnosna i politička prijetnja u BiH koja je izazvana secesionističkim aktivnostima te zaključcima NSRS kojima se podrivaju državne institucije i Dejtonski sporazum još nije otklonjena. Naime, eskalacija u Ukrajini i posljedice te krize u Evropi dodatno su usložnile situaciju u BiH. Ako se nastavi daljnja destabilizacija BiH i blokiranje državnih institucija postoji bojazan da će stabilnost i sigurnost Evrope biti ugrožena. U tom pogledu, naglasili smo važnost i ulogu visokog predstavnika”, istaknula je ministrica Turković. Potom je pozdravila imenovanje Manuela Sarrazina za specijalnog predstavnika njemačke vlade za Zapadni Balkan te istaknula da je BiH ohrabrena nedavnim izjavama njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji je rekao da se pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ozbiljno razmatra. Kazala je da je ministricu Baerbock upoznala sa službenim stavovima i aktivnostima koje je BiH poduzela u vezi sa situacijom u Ukrajini te da se BiH se pridružila i pridruživat će se stavovima i mjerama Evropske unije u skladu sa svojim međunarodnim  obavezama.

Njemačka ministrica Baerbock je istaknula da nikada nije pomislila da će na putovanje u BiH krenuti u trenutku kada su mir i stabilnost u Evropi postali egzistencijalno pitanje. Naglasila je da je donijela jasnu poruku da će Njemačka u BiH i na Zapadnom Balkanu biti prisutnija nego u prošlosti. Poručila je da su demokratski i fer izbori neophodni za trajnu stabilnost svake zemlje. „Važno je da se izbori održe kako je planirano u oktobru i nema puno vremena za dogovor”, ocijenila je ministrica Baerbock.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim pitanjima, kao što su ekonomska saradnja i razvojna pomoć s obzirom na to da je Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH ali i jedan od najvećih investitora u našoj zemlji. U delegaciji njemačkog Ministarstva vanjskih poslova bio je i novoimenovani specijalni izaslanik Vlade SR Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin.