Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
21.2.2023 13:08
Pomoćnik ministra Frano Planinić sastao se sa zamjenikom generalnog direktora u Generalnom direktoratu za migracije i unutrašnje poslove Evropske komisije Oliverom Onidijem

Pomoćnik ministra za međunarodno-pravne i konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Frano Planinić sastao se 21. februara 2023. godine, u prostorijama Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, sa zamjenikom generalnog direktora u Generalnom direktoratu za migracije i unutrašnje poslove Evropske komisije Oliverom Onidijem. Na sastanku je bilo riječi o usklađivanju vizne politike BiH s viznom politikom EU.

Zamjenik generalnog direktora Onidi je ovom prilikom istakao obavezu Bosne i Hercegovine  da svoju viznu politiku u potpunosti uskladi sa viznom politikom EU, odnosno listom Evropske unije kojom se utvrđuje popis trećih zemalja čiji državljani moraju imati vizu prilikom prelaska vanjskih granica država članica.

Pomoćnik ministra Planinić je informisao da je BiH svjesna obaveze usklađivanja svog postojećeg i budućeg zakonodavstva, koju je preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te da se u tom cilju preduzimaju odgovarajuće aktivnosti kojim bi se inicirala izmjena važećih propisa koji se odnose na vizni režim BiH i potpuno usklađivanje sa EU listom trećih zemalja kojima je potrebna viza.

Zamjenik generalnog direktora Onidi je naglasio punu podršku EU u procesu usvajanja propisa kojim će se izvršiti potpuno usklađivanje vizne politike BiH  sa viznom politikom EU.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.