Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
4.10.2022 16:42
Obilježeno 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ambasada Republike Slovenije u Sarajevu obilježili su 4. oktobra 2022. godine 30. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između  Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, na svečanom prijemu održanom u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanja 30. godišnjice započeo je intoniranjem himni dviju država, u izvedbi ansambla Vojske Republike Slovenije. Potom je prisutne zvanice pozdravio ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar, a u ime zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisere Turković prisutnima se obratio pomoćnik ministrice za bilateralne odnose p/o u MVP BiH dr. Ljubo Grković.

Ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar, pozdravljajući zvanice u ime slovenske ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon, osvrnuo se na vrlo bliske i prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije i tijesnu povezanost građana dvije države. Istakao je odlučnu i snažnu podršku Slovenije našem putu prema Europskoj uniji i NATO-u. “Želimo da ste nam blizu, bez granica i administrativnih prepreka. Želimo da provedete sve reforme koje će dodatno podići vaš standard i obezbijediti blagostanje za sve”, poručio je ambasador Sedar.

Pomoćnik Grković je, između ostalog, naglasio da je 30 godina diplomatskih odnosa između dvije države prožeto prijateljstvom i međusobnim uvažavanjem, kao i političkim, ekonomskim i kulturnim vezama dviju zemalja. Posebno je naglasio da je Slovenija jedna od prvih zemalja koja je pokrenula lobiranje za kandidatski status BiH na putu ka Europskoj uniji.

U nastavku programa izvedene su muzičke i vokalne numere u izvođenju Jazz sastava Orkestra slovenske Vojske i prvakinje sarajevske Opere Aide Čorbadžić, sopranistice, Rudolfa Strnada „Dan neskončanih sanj“, Katje Rihter „Kad ja pođoh na Bembašu“, Aide Čorbadžić „Med iskrenimi ljudmi“, Rudolfa Strnada „My Way“.

Obilježavanju ove značajne godišnjice prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Slovenske vojske u sklopu kontingenta EUFOR Althea, predstavnici slovenskih društava i nekoliko važnih slovenskih preduzeća u Bosni i Hercegovini, kao i drugi brojni gosti.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.