Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
28.9.2022 20:41
Delegacije Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije održale konzularne konsultacije

Pomoćnik ministra za međunarodnopravne i konzularne poslove Frano Planinić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na konzularnim konsultacijama Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, koje su održane 28. septembra 2022. godine u Beogradu. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije predvodila je pomoćnica ministra vanjskih poslova za konzularne poslove ambasador Vera Vukićević.

Tokom konsultacija razgovarano je o dosadašnjoj saradnji konzularnih službi, načinu provođenja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama, razmijenjena su iskustva u procesima modernizacije rada konzularnih službi i razmotreno pitanje režima prelaska državne granice, odnosno mjera koje države preduzimaju u borbi protiv ilegalnih migracija.

Šefovi delegacija su istakli značaj kontinuiranog održavanja konzularnih konsultacija u cilju daljeg unapređenja, kako je ocijenjeno izuzetno kvalitetne saradnje, koja za rezultat ima olakšano ostvarivanje prava državljana dvije države u oblastima primjene odredbi Bečke konvencije o konzularnim odnosima.

Konstatovano je da je zaključivanje Sporazuma o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama, potpisanog 2012. godine, omogućilo saradnju konzularnih službi kako tokom uobičajenih konzularnih aktivnosti pružanja zaštite prilikom hapšenja, zatvaranja, pritvaranja, u slučajevima nesreće ili izdavanja neophodnih dokumenta u slučajevima smrti, već i u vanrednim situacijama  kao što je pandemija virusa korona.

Na sastanku su i razmijenjena iskustva vezana za izdavanje putnih isprava: pasoša i putnih listova u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, sa posebnim osvrtom na aplikacije koje se u tom postupku koriste, kao i provjere koje je neophodno završiti prije izdavanja isprava građanima.

Šef delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine naročito se interesovao za načine izdavanja izvoda iz matičnih knjiga i drugih evidencija koje diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije mogu direktno da izdaju građanima u inostranstvu.

Dvije delegacije su dogovorile da se sljedeće konzularne konsultacije održe sljedeće godine u Sarajevu.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.