Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
3.12.2021 15:33
Ambasador BiH u Republici Indiji Muhamed Čengić predstavio izložbu fotografija

U okviru 14. Globalnog filmskog festivala (GFF) koji se održava od 2. do 4. decembra 2021. godine, prikazana je izložba fotografija ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhameda Čengića. Izložba je organizovana prvog dana GFF-a u prostorijama Marvah studija u filmskom centru u Noidi. Pokrovitelj izložbe bio je predsjednik ICMEI-a (International Chamber of Media & Entertainment Industry) Sandeep Marwah.

Na izložbi je prezentovano 30 fotografija nastalih u februaru 2019. godine tokom najvećeg i najstarijeg hinduističkog vjerskog rituala Kumbh Mela.

Ambasador Čengić zahvalio je organizatorima na mogućnosti direktnog predstavljanja fotografija indijskoj publici i filmskoj zajednici. Istakao je da bez obzira na jezične barijere, fotografije, kao oblik umjetničkog izražaja bez upotrebe riječi, prikazujući svakodnevni život, predstavljaju djela bezvremenske univerzalne vrijednosti jedne civilizacije.

Poželio je uspješan rad GFF-u i pozvao predstavnike ICMEI-a da posjete izložbu fotografija “Utsav 2”  koja će se održati u Nju Delhiju 10. decembra 2021. godine u prestižnom Habitat centru, a na kojoj će biti predstavljena umjetnička ostvarenja 94 umjetnika, uključujući i četiri fotografije ambasadora.

Pozvao je članove diplomatske zajednice da kroz objektiv svoje kamere zabilježe jedinstvene prizore indijske tradicije, bogate kulturne baštine i prenesu poruke globalne povezanosti, harmoničnog života i jedinstva čovjeka i prirode.
 
Predsjednik ICMEI-a Sandeep Marwah izrazio je zahvalnost za uspješnu saradnju sa Ambasadom i ustupljene fotografije, koje na najbolji način odslikavaju bogatu kulturno-istorijsku tradiciju i običaje Indije.

Otvaranju GFF prisustvovali su predstavnici javnog i kulturnog života Indije, članovi diplomatskog kora, filmski producenti, glumci, predstavnici medija i studenti Filmske akademije iz Noide.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.