Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
30.6.2021 22:55
Ambasador Siniša Berjan se sastao sa zamjenikom premijera i ministrom finansija Japana Tarom Asom

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan sastao se 30. juna 2021. godine sa zamjenikom premijera i ministrom finansija Japana Tarom Asom.

Tokom sastanka, ambasador Berjan je istakao odlične bilateralne odnose između dvije zemlјe bez otvorenih pitanja, te je naglasio posvećenost BiH dalјem osnaživanju međusobnih odnosa. Zahvalio se zamjeniku premijera za dragocjenu podršku i pomoć Vlade i građana Japana tokom prethodnih 25 godina, koja se ogledala kroz realizaciju brojnih projekata u BiH, posebno u rekonstrukciji školskih i zdravstvenih ustanova. Istaknuo je i da je Japan jedan od najvećih pojedinačnih donatora u BiH.

Sagovornici su naglasili važnost međusobnog uvažavanja i kontinuirane međusobne podrške kandidatima obje zemlje za važne pozicije u međunarodnim institucijama/organizacijama. Tom prilikom je istaknut i značaj japanske „Inicijative za zapadni Balkan“, koja predstavlјa veliku razvojnu šansu za BiH i cijeli region, posebno u oblasti ekonomije.

Razgovarano je i o mogućnostima investiranja u BiH. Ambasador Berjan je predstavio komparativne prednosti BiH i sektore koji bi mogli biti od interesa za japanske kompanije, kao što su sektori informaciono-komunikacionih tehnologija, energetike, automobilske industrije, drvni sektor, turizam i polјoprivreda. Zamjenik premijera Japana je izrazio nadu da će se obim japanskih investicija u BiH uvećati u narednom periodu.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u svijetu izazvanoj pandemijom COVID-19, sa fokusom na situaciju u BiH i Japanu. Razgovarano je i o kulturnoj razmjeni između dvije zemlјe, organizaciji posjete predstavnika poreskih uprava sa nivoa entiteta i BiH, kao i o mogućnostima uspostavlјanja veza između lokalnih zajednica dvije zemlјe.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.