Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
17.6.2021 23:10
Sporazum o saradnji između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Tokijskog poljoprivrednog univerziteta

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan sastao se 17. juna 2021. godine sa rektorom Tokijskog poljoprivrednog univerziteta Fumijom Egučijem (Fumio Eguchi) i tom prilikom je ambasadoru Berjanu uručen Ugovor o stipendiranju za studente Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS). Ovaj ugovor je praktična realizacija Sporazuma o saradnji između UIS i Tokijskog poljoprivrednog univerziteta, koji je potpisan 01. oktobra 2020. godine zahvaljujući angažmanu i posredovanju Ambasade Bosne i Hercegovine u Tokiju.

Ugovor predviđa da svake godine, u narednih pet godina, po jedan student UIS može besplatno upisati master ili doktorske studije na ovom prestižnom japanskom univerzitetu. Ugovorom o stipendiranju je predviđeno da budu pokriveni troškovi školovanja, besplatan smještaj, te mjesečnu stipendiju u iznosu od 45000 japanskih jena (oko 750KM) u periodu od dvije godine za master, a u periodu od tri godine za doktorske studije, uz mogućnost angažovanja studenata na dodatnim plaćenim aktivnostima.

Tokijski poljoprivredni univerzitet, osnovan davne 1891. godine, jedna je od najstarijih visokoškolskih obrazovnih institucija u Japanu, koja baštini 130 godina staru tradiciju rada i postojanja. Osim poljoprivrede, bave se i tehnologijom proizvodnje hrane, zaštitom životne sredine i šumarstvom. Ova izuzetno respektabilna ustanova sa tri kampusa je i najveća naučno-istraživačka i obrazovna institucija iz oblasti poljoprivrede u Japanu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.