Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
2.7.2010 16:27
Generalni sekretar NATO-a razgovarao u Lisabonu o Samitu, strategiji i reformi

Dana 2. jula generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen boravio je u Lisabonu, Portugal, gdje će se održati naredni samit NATO-a u novembru ove godine. Tokom sastanaka sa premijerom Joséom Socratesom, ministrom vanjskih poslova Luisom Amadom, ministrom odbrane Santosom Silvom, te predsjedavajućim Parlamenta Jaimeom Gamom, generalni sekretar je razgovarao o predstojećem samitu, izradi novog Strateškog koncepta Saveza i reformi NATO-a.

Još jedna ključna tema dotakla se operacija Saveza, posebno u Afganistanu, gdje je nekih 270 portugalskih vojnika u sastavu Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti pod vodstvom NATO-a (ISAF). U cilju pomoći u jačanju snaga sigurnosti Afganistana, Portugal se nedavno obavezao na upućivanje 40 instruktora za misiju obuke NATO-a u ovoj zemlji.     

Generalni sekretar je naglasio da postavljenje generala Petraeusa za novog komandanta ISAF-a “predstavlja samo primopredaju dužnosti komandanta, a ne promjenu strategije". Također je izrazio nadu da će do završetka Samita u Lisabonu u novembru Savez moći objaviti prijenos kontrole nad nekim provincijama u Afganistanu na domaće vlasti.

Tokom svoje posjete Lisabonu, generalni sekretar je obišao i Feira Internacional de Lisboa, lokaciju održavanja Samita NATO-a, te održao govor na Ekonomskom fakultetu Katoličkog univerziteta u Lisabonu.

U svom govoru gospodin Fogh Rasmussen podsjetio je prisutne na razloge formiranja NATO-a nakon završetka Drugog svjetskog rata. Dokaz njegovog uspjeha leži u činjenici da se od završetka hladnog rata broj njegovih članica skoro udvostručio nakon što su bivše sovjetske države tražile da se priključe "ovoj jedinstvenoj zoni stabilnosti, prosperiteta i zajedničkih vrijednosti."

Rekao je kako mi sada, baš kao i osnivači Saveza, “stojimo na pragu nove ere”. Terorizam, cyber napadi i piratstvo su samo tri primjera novih izazova koje NATO mora rješavati.

Generalni sekretar je rekao i da će novi Strateški koncept Saveza definirati NATO kao “modernizirani Savez” i “kooperativnog timskog igrača u globaliziranom svijetu”.